Tips till semestern: besök en gårdsbutik!

Familjen Wetter på Visingsö är en entreprenörssläkt ut i fingerspetsarna. Var för sig driver de ett antal företag på ön.
Men de olika verksamheterna går hand i hand och varje dag möts familjemedlemmarna på släktgårdens kafé där allt en gång började.

Granngarden_svensgarden_lanthandel_2

Intresset för lokalproducerat ökar och gårdsbutikerna blir allt fler runt om i Sverige. Bakom butikerna står ofta eldsjälar som värnar om djur och natur, som brinner för sin hembygd och det närodlade. Gerd Wetter på Visingsö är en av alla dessa.
– På en sådan här liten plats måste man vara allkonstnär, envis och skapa sina egna arbetstillfällen för att klara sig, säger Gerd och får medhåll av sonen Oskar och svärdöttrarna Sandra och Mathilda.

Tillsammans med maken Per-Olof driver Gerd Svensgårdens lantbruk, gårdsbutik & bonnakafé på västra Visingsö.

Granngarden_svensgarden_lanthandel_6
Gården och Gerd Wetter
”Vi är aldrig lediga men det är mycket roligare att jobba så här än att ha ett vanligt jobb.”

Vägen dit från hamnen på andra sidan ön går genom skir försommargrönska och vi passerar både Visingsborgs slottsruin och Brahekyrkan, två av öns  många sevärdheter.

En glasskylt vid en gammal mjölkpall i slutet av en smal landsväg visar vägen till Svensgården. Runt omkring breder åkrar och ängar ut sig ner mot vattnet med utsikt över Vättern och det västgötska fastlandet på andra sidan. På gårdens 85 hektar åkermark odlar familjen spannmål och vall till sina kor, får, hästar och grisar. De odlar också bland annat jordgubbar, vinbär, grönsaker och den berömda Rökingepotatisen, unik för Visingsö. Bären och grönsakerna som skördats används till sylter, marmelader och inläggningar som säljs i den egna butiken. Familjen odlar även solrosor för självplockning. Men det är mjölkkorna som är uvudverksamheten av allt det som familjen gör.

Granngarden_svensgarden_lanthandel_1
I Svensgårdens bonnakafé och butik serveras inte bara hemlagad ostkaka och annat gott. Här säljs även senap och dressing från sonens och svärdotterns fabrik, samt garn och stickade kläder av gårdens egen ull.

Det är tisdag förmiddag och Gerd, Oskar, Mathilda och Sandra har mött upp för den dagliga gemensamma frukosten på kaféet. Ibland är de fem runt bordet, ibland femton. Alla är släkt eller arbetar med varandra på något sätt, de bor och jobbar på Visingsö och driver olika verksamheter. Entreprenörsandan är hög liksom skratten runt bordet. Som besökare är det lite svårt att hänga med i samtalet och förstå vad alla gör. Mobiltelefonerna ringer i ett.
– Ibland får jag tänka efter innan jag svarar så jag vet ”vilken hatt” jag ska ta på mig. Och jag skriver alltid in i telefonen vart jag ska och vad jag ska göra från dag till dag. Men det är bara roligt, säger Mathilda.

Tillsammans med maken Mattias driver hon en senapsfabrik och ett lekland med cykeluthyrning. Dessutom jobbar hon i öns mataffär, Mattias har en byggfirma och är deltidsbrandman. De två döttrarna har växt upp i de olika verksamheterna, hjälper till och är delaktiga. Oftast är det roligt men Mathilda berättar att vid ett tillfälle sa den då elvaåriga dottern upp sig med orden att ”jag kanske kommer tillbaka om jag får en häst”.

Om entreprenörsanda är ett ord som karaktäriserar hela familjen Wetter så är just delaktighet ett annat. Alla ställer upp och hjälper till när det behövs.

Gerd berättar att kaféet är väldigt styrt av vädret. Om det slår om till vackert väder kommer det ofta mycket folk och blir full fart. Då rycker barn, barnbarn och svärdöttrar in.
– Den svenska sommaren är så kort och svenskar är väldigt väderberoende. Vi har många holländare och tyskar som kommer hit. De bryr sig inte så mycket om vädret utan sitter länge på kaféet, njuter av tystnaden och stillheten. Att det regnar gör dem inte så mycket, säger Gerd.

Granngarden_svensgarden_lanthandel_3

Gerd bjuder på sin berömda ostkaka, gjord på gårdens mjölk efter svärmors recept, med hemkokt jordgubbssylt på egna bär. Hon berättar att det var just ostkakan som gjorde att släktgården gick från att vara ett lantbruk till att kompletteras med butik och kafé. Gerd fick en förfrågan från restaurang Brahehus om att baka ostkakor i samband med en tillställning. Efter det blev beställningarna allt fler.
– Då byggde vi helt enkelt bageriet och på den vägen är det. Vår första butik var en liten friggebod. Ett par år senare byggde vi ut så vi kunde ha servering också. Sen byggde vi en altan, sen glasade vi in den och byggde en ny altan. Nästa projekt blir att bygga ut så att köket blir lite större, säger Gerd.

Vid sidan om kaféet, butiken och lantbruket har Gerd även rums- och stuguthyrning på en granngård som hon och maken köpte förra året. Dessutom kör Gerd ut morgontidningar på ön och hon jobbar även i hantverksboden vid hamnen i Gränna. Maken, som alla runt frukostbordet kallar för ”bonden”, sköter markerna och mjölkkorna.

Oskar och Sandra som bor ett par hundra meter bort från gården öppnade under sommaren 2012 sitt hostel Gyllene Knorren, ett lantligt boende med självhushåll. Frukostkorgarna som gästerna kan beställa kommer från Gerds kafé, för även om alla i familjen Wetter driver olika företag går deras verksamheter på något sätt hand i hand. Mathildas och Mattias senap säljs i Gerds butik och Oskar som även har ett IT-företag sköter allas webbsidor.

Men inte heller för Oskar räcker det med ett par företag. Liksom Mattias är han deltidsbrandman och tillsammans med Sandra driver han även en paintballpark. Sandra jobbar också extra hos öns stora äppelodlare, i senapsfabriken och i bonnakaféet under högsäsong. Och så tar hon hand om hästarna, minigrisarna, fåren, en get och en hund som hon och Oskar har vid sitt hostel. De älskar båda djur och vill också ge gästerna en möjlighet att få träffa och umgås med deras djur. De har även stallplatser för de gäster som vill ta med sig egen häst och upptäcka ön på det sättet.

Granngarden_svensgarden_lanthandel_4

Precis som alla andra runt frukostbordet ser Oskar och Sandra möjligheterna på ön, inte hindren. Paintballparken öppnade de för att det behövdes fler upplevelser på ön. Då kläcktes också idén om att skapa ett hostel så att de som kommer till ön för att spela paintball ska kunna övernatta.

Visingsö är ett populärt resmål med många sevärdheter och naturupplevelser. Trots detta saknas en campingplats på ön och under högsäsongen står det husvagnar och husbilar lite överallt. Den campingplats som fanns tidigare är numera bara öppen för så kallade årscampare.
– Det är skandal att här inte finns någon camping så då tänkte vi att om ingen annan ordnar det så får vi göra det. Vi har skickat en ansökan till kommunen men det är så många faktorer som måste räknas in när man bor på en ö med historiska värden och unik miljö. Det är svårt och tar tid men vi hoppas kunna erbjuda öns besökare även en camping i framtiden, säger Gerd.

Granngarden_svensgarden_lanthandel_5

Gårdsbutik
Med mjölk från gårdens egna kossor, äkta grädde, mandel och sprättägg bakas Svensgårdens ostkakor traditionsenligt efter gammelfarmor Elins recept. De små portionsskålarna tillverkas av en keramiker i hantverksboden i Gränna hamn.

Efter några timmar i sällskap av Gerd och övriga medlemmar av familjen Wetter är det inte överraskande att de även vill öppna en camping. Det handlar helt enkelt om att hela tiden upptäcka saker som saknas, att tillföra nytt till ön och hålla den levande. Kärleken till ön genomsyrar allt de gör. Liksom att tänka närproducerat och lokalt. Gerd bakar till exempel ostkakorna i små skålar som en keramiker i hantverksboden i Gränna gör. Och familjen är engagerad i Näringslivsföreningen som verkar för företagande och turism på Visingsö, samt i Visingsörådet som värnar om öbornas intressen.
– En gång Visingsöbo, alltid Visingsöbo. Man kanske försvinner ett tag men förr eller senare kommer man tillbaka. Är du en äkta öbo så stryker du lite från inköpslistan när du är på fastlandet och handlar för att hinna med en tidigare färja hem, säger Mathilda.

De andra instämmer och reser sig sedan från frukostbordet för att ta itu med dagens arbete. Mathilda på senapsfabriken, Oskar på IT-firman, Sandra med djuren och Gerd i butiken. I alla fall under förmiddagen. Eftermiddagspasset ser förmodligen annorlunda ut.

Besök en gårdsbutik i sommar

Svensgården är med i föreningen Svensk Lantmat som samlar småskaliga producenter och gårdar i Sverige. De cirka 200 medlemmarna är gårdsbutiker, kaféer, restauranger, självplock, e-handel och producenter med återförsäljare. Logotypen garanterar svensk råvara. Du som söker en gårdsbutik nära dig kan gå in på www.lantmat.se.