Julgodisverkstad med ischoklad!

ischokladI helgen satte vi igång med julgodisverkstaden här hemma och ett av mina favoritgodis (både att tillaga och att äta!) är ischoklad! Det är tacksamt att göra och lätt att variera.

Det är tillräckligt enkelt för att man ska kunna göra det tillsammans med barnen men samtidigt lätt att göra i lite vuxnare smaker. Dessutom ser de så fina ut på gottebordet i sina små glittrande färggranna folieformar!formarJag utgår alltid ifrån ett grundrecept där jag använder mig av dubbelt så mycket choklad som kokosfett när jag gör ischoklad. Tänk bara på att chokladen inte får vara för fin och ha för hög kakaohalt, för då blir ischokladen grynig! Jag har själv gjort det misstaget och det är inget roligt. Gränsen går någonstans runt 55% kakao…smältaJag gör det enkelt  för mig och smälter först kokosfettet i vattenbad, sen rör jag bara ner chokladen i samma bunke tills den också har smält.. Sen börjar det roliga, alla varianterna!halvfylldaI år piffade jag till den vanliga ischokladen utan smaksättning genom att göra den marmorerad! Jag fyllde först formarna till drygt hälften med vanlig ischokladsmet, sen droppade jag i ischoklad gjord på vit choklad innan jag försiktigt rörde runt några varv med en teststicka.. Och vips ser de mycket roligare ut än de vanliga!swirlSen blev det favoriterna hos oss, en omgång smaksatt med pepparmint och en gjord på mjölkchoklad där jag först la russin i formarna innan jag hällde på den smälta chokladen! Jag brukar låta russinen sticka upp ur chokladen så man vet var det är man stoppar i munnen. Vissa gillar ju inte russin och jag vill ju inte bjuda dem på några obehagliga överraskningar!russinAndra varianter jag testat att göra är t ex mörk choklad smaksatt med apelsin (antingen som arom eller med rivet apelsinskal), ljus choklad med kaffe (jag brukar göra med snabbkaffepulver som jag rör ut i pyttelite vatten först), eller varför inte testa din favoritspritsort (ha inte för mycket alkohol i bara, då stelnar inte chokladen så bra)? Det är bara att smaka sig fram!

Kom bara ihåg att förvara ischokladen svalt, helst i kylskåpet, annars smälter den!

Hemgjort julgodis är en perfekt ”gå-bort-present” tycker jag, för vad kan vara finare att få än något givaren har lagt ned både tid och energi (och troligtvis sin själ) på? Lägg det bara i en ask eller i en cellofanpåse och knyt ett fint band runt så blir du garanterat en populär gäst på julens glöggfest!

Carina Larsson gästbloggare Grannliv julbloggare 2015Carina Larsson gästbloggar regelbundet på Grannliv. Hon skriver både uppskattade Nyponvillans Trädgårdsblogg om familjens ambitioner att bli självförsörjande på grönt och så här års även bloggen Julpussar. Här kan du läsa mer av Carina!