Hemma vid havet

Med havets vindar som granne har Jeanette och hennes man
Per-Erik  funnit sin oas. Här i huset som de själva har varit med och ritat kan de aldrig få nog av att bygga ut, bygga om och inreda med gamla saker.

Granngården_Hus&Hem_Vidhavet1
Väggskåpet i köket har ett speciellt värde. Det är hemmasnickrat av gamla brädor från det förra huset och har ett fönster som framsida. I anslutning till köket finns skafferiet som är så trevligt inrett att gäster ofta ber om att få kliva in för att titta på alla fina gamla saker.

För snart 20 år sedan fick Jeanette och Per-Erik Hagström möjligheten att köpa hans föräldrars sommarhus. Ett hus som var för litet och skruttigt att bo i året om, så beslutet blev att bygga nytt och vinterbonat. Till allas glädje ska tilläggas, både för Per-Eriks föräldrar som fick möjlighet att se sitt fina ställe i Göteborgs skärgård finnas kvar i familjen och för Jeanette och Per-Erik som älskar att bo här.
– Det var havet som lockade. Naturen är underbar och så älskar vi båda att bada. I vintras var det problem i viken, isen ville inte släppa. Men vi kunde ändå ta vårt första dopp i slutet av mars, säger Jeanette.

Skärgårdshuset de själva har varit med och ritat för snart 20 år sedan, i en stil som ligger dem båda varmt om hjärtat, blev precis som de hade drömt om:

Granngården_Hus&Hem_Vidhavet2
I sovrummet hänger väggkonst i form av Jeanettes nattlinne som hon sparat sedan ungdomen. Här syns också stärkta lakan, örngott med krusade band och hemmavirkad spets på överkastet.

– Jag är uppvuxen i hus med pärlspont och spröjsade fönster. Jag, eller vi ska jag säga, tycker mycket om den tidsepoken. Att det blev just ett hus som både är tillverkat och inrett i en äldre stil, kändes självklart.

– Jag får väl säga att vi har haft tur som delar samma intresse, för både Per-Erik och jag tycker om att hålla på med hus, bygga och inreda. Att gå på auktion var faktiskt det första vi gjorde tillsammans när vi träffades som unga, säger Jeanette och skrattar.

Det var till och med så att när Per-Erik kom tillbaka från semestern frågade hans jobbarkompisar: ”vad har ni haft för byggprojekt under denna semestern då?”

Då tog de sig tid mellan jobb och föräldraskap. Nu när de är pensionärer har de som Jeanette säger ”all tid i världen” att hålla på hemma och gör det med glädje.

Huset byggde de när de tre barnen var utflugna och det anpassades därför för två vuxna. På nedre plan är det ”allt-i-ett” där det större köket  sitter ihop med vardagsrummet. Verandan och skafferiet kom till efter. En trappa upp finns bibliotek, sovrum, klädkammare och badrum.

Inredningen i hemmet har en bas i vitt, men tre gånger om året byts både stora och små detaljer ut mot en och samma färg. På vinter och senvåren gäller svart på mattor, kuddar, krukor och annat smått. Om sommaren byts allt detta ut mot
annat som är blått och till jul åker lådorna med det röda fram.
– Ibland slår det mig hur mycket grejor vi har samlat på oss och jag tänker: hjälp! Men nuförtiden blir det nästan aldrig nyinköp och vi säljer av emellanåt också. Vi har haft sommarloppis här hemma, det är ett jättekul sätt att göra sig av med det man inte behöver men som är för fint för att slänga.

Granngården_Hus&Hem_Vidhavet3

– Det är inte bara charmen med de gamla sakerna jag tycker om, jag äskar att återanvända och vill att saker ska komma till nytta. Det är ett sunt sätt att förhålla sig till konsumtion.

När Jeanette pratar om sina ting bli det en liten historia till det mesta. Hon minns och uppskattar med värme saker som den lilla honungsburken i skafferiet, den som en gång tillhörde hennes morfar.

Renoveringsobjekten är minst lika många som de inköpta äldre sakerna. Underskåpen inne i skafferiet tillhörde exempelvis tidigare Jeanettes föräldrahems köksinredning. De gamla stolarna är från sommarstugan som tidigare stod på tomten, där vissa är ”Äpplet” och andra udda, numera renoverade och uppmålade.
– En favorit är väggskåpet över kommoden i köket. Det har Per-Erik själv tillverkat av gamla brädor från huset som revs och sedan satt ett gammalt fönster som dörr. Det är ett fint minne, säger Jeanette.

Granngården_Hus&Hem_Vidhavet4
Köket upplevs mer som ett vanligt rum än som ett traditionellt kök. I skafferiet som står på glänt ryms kyl, frys och alla matvaror. I hörnet finns vedspisen som ger en härlig stämning och ljuv värme under ruggiga dagar.

I köket finns vedspisen som har varit guld värd denna kalla vinter. Inte för att värmen sprids på samma vis som i en effektiv kakelugn, men det ger en väldigt mysig stämning.

I köket finns inga synliga maskiner och en massa skåp för mat. Allt detta har sin plats i det vackra, välfyllda skafferiet där också kyl och frys är placerade.
– Traditionell köksinredning skulle inte stämma in, säger Jeanette om detta med att köket mer upplevs som ett vanligt rum.

Golven är såpalutade och väldigt lätta att hålla rena, för att inte tala om hur gott det doftar med nysåpade golv.

Från köket syns vardagsrummet och just en av stolarna ”Äpplet” klädd i originalklädseln: svart fuskskinn.
– Skåpet vid soffan var tidigare i väldigt dåligt skick och här har vi valt att inte sätta in fönster igen. Där på nedersta planet har vi musikanläggning och radio. Det är smart, vi behöver inte öppna dörrarna utan bara sträcka in handen för att sätta på och stänga av.

Granngården_Hus&Hem_Vidhavet5
Detaljerna är många, placerade som små roliga installationer och finns i badrummet, klädkammaren likaväl som i hallen. Rakhyveln kommer från släkten, precis som de sköna små damerna i porslin.

En trappa upp finns sovrum, ett litet bibliotek, klädkammare och badrum med noga utvalda möbler och accessoarer. På väggen hänger ett nattlinne framme som är Jeanettes från tonårstiden. På nattygsbordet står väckarklockan som hon köpte till sina föräldrar i present när hon var 15-16 år. Det vackra överkastet har Jeanette själv virkat och banden på örngotten är krusade. För skojs skull.

Det är mycket att titta på, udda fina ting, men det känns ändå inte på något vis som om det är övermöblerat eller som ett hem där det är svårt att bo i rädsla över att något ska åka i golvet och gå i sönder. Och så ska det vara, det är viktigt, tycker Per-Erik och Jeanette som har tre barnbarn.

Granngården_Hus&Hem_Vidhavet6

Vårens grönska är här, havets vindar blir allt mer ljumma för varje dag. Nu har Jeanette och Per-Erik börjat att flytta energin ut till trädgården. Till en värld fylld att skapa i, lika rolig för dem att ta tag i som det är med det älskade huset. Och visst, också här finns det renoverade och gamla. Trädgårdsstolarna är klassiska Grythyttan, hittade i grannens container och som med glädje skänktes till paret som kan konsten att se värdet i det gamla.

JEANETTE & PER-ERIK HAGSTRÖM

Om huset: 130 kvm, ligger i Torslanda, ca 15 min från Göteborg.
Antal rum: Fyra plus kök.
Tid i huset: 17 år, byggt på tomten där Per-Eriks föräldrar tidigare hade sitt sommarhus.
Uppvärmning: Direktverkande el och vedspis.
Omgivningar: Klippor, hav, ett fåtal grannar en bit bort på samma väg.