Så får du en grönare julgran i stugan

Rödgranen är vår vanligaste julgran i svenska hem och kan hålla upp emot en månad inomhus. Kungsgranen är ömtåligare men barrar inte lika mycket. Vilken blir din favorit i jul?

Tillsammans köper vi svenskar cirka tre miljoner julgranar varje år. Allra vanligast är den traditionella rödgranen men även kungsgranen har blivit populär. Skillnaden mellan granarna ligger framför allt i doften och barren. Rödgranen har en tydlig doft och vassa barr medan ädelgranen har en lätt citrusdoft och har mjuka barr. Rödgranen är den vanligaste julgranen i svenska hem och rätt skött kan den hålla upp emot en månad inomhus. Kungsgranen är ömtåligare men barrar inte lika mycket. Rätt skött kan den faktiskt hålla ända fram till påsken. På Granngården kan du köpa din julgran och välja den sort du gillar bäst, rödgran eller kungsgran. Alla julgranar hittar du här.

Tips! Så får du din julgran att hålla längre

Pappershjärta

1. Gör ett nytt snitt. Precis som blommor behöver granen ett nytt snitt över stammen. På så sätt öppnas stammens ledningsbanor och granen får lättare att ta upp vattnet. Men spetsa inte stammen, det är mellan bark och ved som vattnet sugs upp.

2. Låt granen mellanlanda. Ställ granen i ett garage eller i ett utreum ungefär ett dygn innan du tar in den. Om den flyttas från minusgrader direkt till rumstemperatur blir den chockad av värmen.

3. Vattna rikligt. En ny gran är väldigt törstig så ge den rikligt med vatten i början. Rödgranen dricker ca två liter de två första dygnen. Kungsgranar kan behöva så mycket som fem liter på lika kort tid.