Grannliv önskar härlig Valborg!

Granngården-valborg.Sköna maj välkommen! Ikväll brinner brasor landet runt. Kanske flyger en och annan häxa iväg till Blåkulla. Men varför firar vi Valborg?

Så som de flesta av våra högtider omvandlade kristendomen våra hedniska högtider till något nytt. Många barn har blivit skrämda av berättelserna om häxor som på valborgsmässonatten flyger till Blåkulla på kvastar och getter för att festa ihop med hin håle. För att hålla dem borta gjorde man oväsen med rop, skott och horn, plus att man tände eldar. Den heliga Valborg som gett den kristna traditionen sitt namn dog 779 och hon förknippades med skyddet mot häxor och andra onda andar.

Granngarden-brandslackareMen från början, på hednisk tid, firade man i Norden en äldre högtid som var kopplad till de döda. Gränsen mellan de levande och de döda ansågs vara svagast under just denna natt. Troligen firades den på den tiden i vårdagjämningen, vilket man ännu idag gör i andra länder som Iran och Spanien exempelvis.

På Grannliv önskar vi alla våra läsare en trevlig Valborg och påminner er om att alltid se till att ha brandskydd hemma om gnistorna skulle komma på villovägar. Vi har allt du behöver i Granngården-butikerna. Brandsläckare, brandvarnare, brandfiltar och annat.