Gamla saker blir till nya

Sommaren är loppisarnas säsong och jag njuter i fulla drag! Jag tycker mycket om att gå på loppis eftersom man inte vet vad man kommer att hitta och att man kan komma över ganska unika prylar som inte finns någon annanstans.

Har man riktig tur så kan man fynda gamla klassiker till en billig peng, saker som faktiskt kan vara värdefulla. Det finns många olika former av loppisar; Bakluckeloppisar, garageloppisar, second hand-affärer och idrottsföreningars årliga loppisar.

De loppisar där säljarna står bara över dagen är de som du kan fynda ordentligt på, särskilt om du är ute i god tid. De som står där har ofta precis städat ur garderober och förråd, och prylarna brukar var fräscha och fina. Dessutom vill de bara bli av med sina saker, till nästan vilket pris som helst, eftersom de inte vill ha med sig något av det hem igen.

De fasta loppisarna, second hand-butikerna har lite högre priser, dels för att de har en hyra att betala och dels för att de har möjlighet att lagerhålla varorna tills rätt köpare kommer.

granngarden_johanna_skap
Det här gamla skåpet har jag målat om. Delarna på det som var massivt trä slipade jag bara och oljade.

Tidigare i mitt liv har jag handlat loppis saker med hjärtat – och bara hjärtat.
Hjärnan fick inte vara med ens på ett litet hörn!
Det gjorde i att källaren snabbt fylldes med fina men onödiga prylar som inte hade någon plats eller funktion över huvud taget. Det slutade alltid med att jag blev tokig på allt krafs, lastade in det i bilen och körde till första bästa insamlingsställe för begagnade saker, och skänkte dem vidare. Fynden var med andra ord inga riktiga fynd.

granngarden_johanna_bord
Ett gammalt bord som jag sågat itu, målat och fäst mot väggen. Bra när man har liten plats!

För att slippa det här så har jag kommit fram till några ”regler” som jag brukar använda (oftast iallafall) när jag går på loppis. Det underlättar för mig när jag handlar och jag drar inte hem en massa dammsamlare längre. Jag tänkte dela med mig av de här reglerna, följ dem om du vill, eller fortsätt som vanligt om det funkar för dig! Här kommer de i alla fall:

 • Tänk ut innan du åker vad du vill fynda.
  Kanske är det en ny pall till hallen eller en stor gjutjärnsgryta du behöver? Eller retar du dig på alla småsaker som ligger och skräpar i köket, och vill hitta fina gamla fina plåtlådor till förvaring?
 • Ge dig inte förrän du hittat något som är ”precis rätt”.
  Det måste ha en plats i ditt hem och fylla en funktion. Det måste passa ihop med resten av rummet, eller gå att fixas till (målas om, kläs om etc)
 • Köp aldrig något som inte är ”precis rätt” bara för att det är billigt.
  Prylar utan kompass har en tendens att orsaka stress och ibland till och med dåligt samvete. Framför allt så för det med sig ett ansvar att ha mycket saker.
 • Köp ingenting i förebyggande syfte.
  Kommer du på dig själv med att tänka att ”den här kan vara bra att ha” så lägg tillbaka den. När väl dagen kommer då du behöver en speciell sak så hittar du den. Det lovar jag.
 • Köp inte allt på loppis.
  Dels så kommer det göra såna som mig arbetslösa i framtiden, dels så är risken stor att ditt hem börjar likna en loppis. Det är viktigt att hitta en gyllene medelväg. För mig var det stor hjälp att gifta mig med en perfektionist. Han skulle aldrig ge sig förrän mina fynd verkligen blev riktiga fynd. Alltså när jag uppfyllt ovan nämnda regler.
granngarden_johanna_bordochpall
Pallen har jag fått. Jag målade den och bytte klädsel. Den är praktisk med förvaring under sitsen.

Ibland hittar jag saker som har en fin form, eller har något annat som jag tycker om, men de kan kännas lite omoderna eller bara fel. Då brukar jag måla om dem eller kanske klä om en dyna för att få dem som jag vill ha dem.

Hoppas du får en fin loppissommar och att någon av mina bilder inspirerar till ett riktigt fynd!

granngarden_johanna_rokbord
Ett gammalt rökbord (30-tal?). Passar perfekt som soffbord.

Johanna Rundgren gästbloggar på Grannliv vecka 29–32 om allt som har med köket, trädgården och hemmapyssel att göra.