Elda med pellets – miljövänligt sätt att hålla värmen i vinter

Har du provat att elda med pellets? Ett bra alternativ till ved för den som eldar i till exempel panna eller braskamin. Med pellets värmer du upp ditt hus både billigt och miljösmart.

Pellets brinner jämnt och lugnt och avger mindre aska än ved. Det ger också en fin värme i bostaden och är dessutom väldigt prisvärt och miljövänligt.

Vad är pellets?

Värmepellets består av sågspån, hyvelspån och spill från sågverk och skogsindustri som har pressats samman till en massa i form av små cylindrar. Pellets är klimatneutralt. Det vill säga vid förbränning släpps samma mängd koldioxid ut som det växande trädet en gång tog upp från luften. Jämfört med ved och flis så ger pellets en stabilare förbränning med lägre utsläpp av kolväten och partiklar och dessutom mindre aska.

Pellets är speciellt anpassat för att eldas i pelletspannor, pelletsbrännare eller pelletskaminer. En pelletspanna värmer både tappvarmvattnet och radiatorsystemet i huset. En pelletsbrännare monteras på en redan befintlig oljepanna, vedpanna eller kombipanna. Förbränningen blir inte riktigt lika effektiv som i en pelletspanna.

Pelletskaminer finns i två varianter, dels en som kan värma både vattnet i elementen, tappvarmvatten och inomhusluften, dels en som bara värmer inomhusluften. En pelletskamin kan ersätta 50–60 procent av elanvändningen för uppvärmning. Allt beror på kaminens effekt, husets yta och planlösning.

En pelletspanna kostar en hel del i inköp, upp till 100 000–120 000 kronor kan du få betala men då ingår installation. En pelletskamin kostar 25 000–50 000 kronor beroende på modell och en pelletsbrännare från 30 000 kronor med installation. Det är pengar som tjänas in på några år eftersom det är betydligt billigare att elda med pellets än till exempel olja.

På granngården.se kan du köpa pellets online smidigt och enkelt med leverans ända fram till dörren.