3 tips för att tvätta och diska med rent samvete

Tvättbalja med handdukar och Ocean tvätt och sköljmedel.

Numera behöver du inte välja om rengöringsprodukterna ska vara effektiva, billiga – eller miljövänliga. De kan möta alla tre kriterierna – oavsett om du står inomhus vid tvätt- diskbänken eller vid zinkbaljan ute i trädgården.

Här är tre saker att tänka på så att du kan tvätta och diska med rent samvete i sommar:

1. Spara på vatten

Att handdiska och tvätta utomhus i en balja är kanske inte något man gör varje dag om man slipper, men på sommaren kan det vara härligt – och ett enkelt sätt att vara miljösmart i vardagen. Allra smartast blir det så klart om du använder vatten från regntunnan.

2. Skonsamt för händerna

Använd produkter som har återfuktande egenskaper så slipper du torra händer efter att du diskat eller hängt tvätt. Produkterna ska vara lika skonsamma mot materialen som rengörs som mot miljön och de människor som använder dem. Extra plus är det om de är biologiskt nedbrytbara och inte innehåller några zeoliter eller fosfater.

3. Snällt mot både djur och natur

Om du, liksom vi, tycker det är viktigt att även ta hänsyn till djuren vid framställning av produkter är det bra att dubbelkolla att de inte är testade på djur. Använd disk-, tvätt– och mjukmedel som är både miljömärkt och ej djurtestat.

 

Hos Granngården hittar du bland annat tvätt-, skölj- och diskmedel från Ocean som är:

  • Svanen-märkt
  • Svensktillverkat
  • Astma och allergigodkänt
  • Rengör även vid låg temperatur och låg dosering.
  • Ej testade på djur.
  • Handdisken har refill, för minsta möjliga miljöpåverkan.
  • En livscykelanalys genomförd av KTH visar att Ocean har 75% mindre växthuseffektpåverkan mot andra ”normaldoserande” tvättmedel.