Aktivera din hund inomhus

Uttråkad vovve? Även på vintern behöver hunden aktiveras i kropp och knopp för att må bra.  Här kommer 3 enkla övningar som gör det roligt att leka tillsammans:

Träna nosen – göm godis

Be hunden sitta kvar i ett annat rum (om den kan) eller bara en bit bort  (helst där den inte ser dig). Göm en godisbit, eller en leksak, någonstans i rummet. Använd kommandot “sök” och be hunden leta efter den. I början kan du göra det enkelt genom att lägga godiset  synligt på golvet, men vartefter din vän lär sig kan du göra det svårare och svårare, till exempel genom att gömma på en list, bakom en kudde osv. Njut av att se din hund använda nosen och jobba med något den älskar.

Träna kroppskontroll – balansera på en kudde

Sätt hunden på en kudde och försök få den att hålla alla tassar stilla på den samtidigt. Svårare än man kan tro, men fasligt roligt när det lyckas. Kudden kan du också byta ut mot en låda eller liknande, så länge den är stabil.

 

Träna tålamod – vänta på godiset

Lägg en godisbit mellan hundens tassar (eller på ena tassen om du vill öka svårighetsgraden) och låt den sedan vänta till du säger “Varsågod”. Utöka väntetiden successivt och se till att ni har ögonkontakt innan du ger den tillåtelse.

 

Glöm inte utgå från din hunds erfarenhet och förutsättningar. Ha så kul!