Dags för vintervila för vallhundarna

Efter en intensiv period med tävlingar och kurser närmar sig vintern och då blir det en lugnare tid för Karin Söderberg och vallhundarna. Här berättar hon om längtan efter vintern och vad vintervilan innebär för dem.

Snart är det dags att släppa in baggen till tackorna så att lammen förhoppningsvis kommer i slutet av mars. Jag längtar mycket efter våren och lamningsperioden, men utöver det funderar jag även över vilken (eller vilka) av tikarna som ska betäckas så att det också kommer valpar under samma period. Men först ser jag fram emot vintern!

Karins får.
Fårtackorna i hösthagen – snart får de sällskap av baggen!

Vintern – en tid för träning

Under vintern ska de unga hundarna grundtränas. I grundträningen ingår det att kunna gå rakt mot fåren, att stanna och att lära sig höger och vänster. Viktigt är också att utveckla hundarnas djurkänsla – då de måste kunna känna och tänka klokt, även i lite svårare situationer.

För att kunna utbilda hundarna har jag en grupp ungtackor som de unga hundarna; Jack, Noz, Hollie, Scott och Kit kommer tränas med. Jag försöker träna fem dagar i veckan med korta pass, ca 10 minuter, för varje unghund. Och ökar träningstiden succesivt efter deras utveckling.

Under vintern kommer Tiny och Sky, mina äldre hundar, att få fortsätta lära sig mer avancerade saker.

Hunden Kitt.
Kitt gillar höstvädret!

 

Nu ser vi fram emot vintervilan!

/ Karin och hundarna

 

Karin Söderberg är ambassadör för Granngårdens hundfoder. Hon bor på landet och är herde, hundinstruktör och driver kenneln Vallhunden. Karin har arbetat med hundar i hela sitt liv, de senaste 25 åren med Border collier. Karin Söderberg