Veterinären: Svarar på följarnas frågor

Nyligen fick Granngårdens följare chansen att ställa sina hund- och kattfrågor till Grannhjälpens veterinär Tove Hultman på instagram. Fick du inte svaret under frågestunden på just din fråga? Då kanske du hittar det här!

Kan man raka långhåriga katter eller var är bäst?
Du kan raka din långhåriga katt, om det är nödvändigt eller inte beror på hårlaget och om katten kan hållas fri från tovor med hjälp av borstning. Om katten får mycket tovor som inte kan klippas bort eller redas ut rekommenderar jag att du får katten rakad/klippt, åtminstone på de områden som är toviga.

Hundleksak i gummi från Granngården.
Hundleksak i gummi från Granngården.


Vad är bra grejer att ge till valpen när den är bitig?
Helt rätt tänkt! När valpen är bitig är det läge att erbjuda något som är tillåtet att bita på. Min personliga favorit är en ”kong” eller liknande, alltså en ihålig gummi-leksak. Om man blöter upp valpens mat så kan man fylla kongen och sedan lägga den en stund i frysen. När maten frusit så är den perfekt underhållning för valpen. Här har du ett exempel på vad jag menar för leksak, finns i olika storlekar.


Min hund bajsar normal första gången men de andra gångerna är oftast lösa. Vad kan det bero på?
Att hundar får lös avföring/diarré kan bero på många olika orsaker (exempelvis parasiter eller kroniska mag- och tarmsjukdomar). Om detta är något som förändrats över tid kan det vara en bra idé att få hundens avföring undersökt hos din veterinär för att utesluta att din hund har några parasiter. Det låter också som att din hund har avföring flera gånger under varje promenad, om det är så att hunden har lös avföring eller avföring fler än 5 gånger per dag är det en bra idé att få den undersökt.


Hur minimerar jag risken att min collie får så många fästingar?
Jag rekommenderar att använda ett lämpligt fästingskydd. Det finns idag många säkra och bra fästingmedel på marknaden. Om hunden trots det får många fästingar så överväg att testa ett annat fästingmedel för att se vilket som passar bäst för just din hund. Jag har tidigare skrivit om hur man skyddar sina djur mot fästingar, läs inlägget här.

Min hund är väldigt rädd för större insekter, finns det något jag kan göra?
Jag antar att din hund vid något tillfälle blivit stucken av ett bi eller liknande vilket gjort att den har en dålig erfarenhet. Mitt tips är att försiktigt försöka träna bort rädslan, men det är väldigt viktigt att den inte blir stucken, så träna när det är ”ofarliga” insekter i närheten som inte kan stickas. Belöna hunden med lek och godbitar, försök göra den trygg och tänka på något annat.


Mat för överviktiga hundar?
Jag rekommenderar ett bantningsfoder som du kan köpa hos veterinären, ett tips är till exempel Hill’s Metabolic, be veterinären säga vad din hunds idealvikt är och följ sedan instruktionerna på påsen, var noga och mät upp exakt vikt. När din hund uppnått sin idealvikt kan du övergå till att ge hunden ett foder med lägre energinivå, t.ex Hills Dog Perfect Weight.


Min katt har struma, behöver han något tillskott utöver medicinen han får?
Omedelbart finns det inget annat utöver medicinen som katten har behov för, det som är viktigt är att gå på kontroll hos din veterinär för att se så att sköldkörtelvärdet ligger som det ska.


Min treåriga labbetik är mer orolig vid detta löp, vill gärna vara ute och flåsar mer – varför?
Om det uppstår andra symtom som t.ex. ökad törst, nedstämdhet, minskad aptit, kräkningar eller om din hund får feber (över 39 C), rekommenderar jag att du kontaktar din veterinär. Det är också en möjlighet att det är ett sammanträffande och att din hund är flåsig av någon annan anledning.


Vad gör man om ens hund inte gillar att åka bil?
Försök lista ut vad det beror på. Är det till exempel för att din hund är illamående eller rädd för att åka bil? Om det är på grund av rädsla kan du testa att ge den lugnande feromoner mot detta. Jag rekommenderar även att du försiktigt tränar den genom att försöka skapa positiva upplevelser i och kring bilen.

Laxolja från Granngården.
Laxolja från Granngården, 1 liter.


Min hund har artros och ledproblem, vad kan man göra åt det?
Det finns idag ganska många saker att göra för att lindra hundens symtom och förbättra livskvalitén. Det finns olika foder och fodertillskott som man kan ge hunden för att underlätta, exempel är Glyco Flex III eller Ganngårdens laxoljaHos din veterinär kan du också få hjälp med injektioner till hunden som ges ca en gång var 6:e månad för att minska symtomen. Ett annat alternativ är att ha hunden på smärtstillande dagligt, detta är receptbelagda mediciner till hund och du behöver därför besöka din veterinär. Om hunden ska stå på smärtstillande under lång tid så är rekommendationen att ta blodprov och mäta lever- och njurvärden kontinuerligt.


Behöver jag duscha/bada en innekatt?
Det beror på hårlaget och hårkvalitén. Om du har en katt som har kort päls så är det i regel inte nödvändigt att bada dem. Har du däremot en långhårig katt är det desto viktigare med pälsvård, detta med tanke på risk för tovor och hårbollar.


Bästa tips på att få den matvägrande hunden att äta?
Mitt bästa tips är att försöka ta reda på anledningen till att din hund matvägrar. Om det är sällan, kortare perioder och vid enskilda tillfällen (t.ex vid löp, varmt klimat etc) är det mindre oroande, om hunden inte är mycket ung eller liten. Om det är vid enstaka tillfällen kan du prova värma maten lite så att den blir ljummen, och om hunden inte äter så ta bort matskålen efter 20 minuter och prova igen vid nästa måltid. Är det däremot ofta din hund inte äter eller under långa perioder finns det ofta en orsak till det. Har den också andra mag-/tarmsymtom, så som kräkningar eller diarré/lös avföring, är det ännu viktigare att försöka utreda orsaken. Veterinären börjar typiskt med att ta ett blodprov för att undersöka njur- och levervärden.

 

/Tove Hultman, Veterinär Grannhjälpen

 

 

Tove Hultman är veterinär på Grannhjälpen.Tove Hultman är Granngårdens veterinär och erbjuder hjälp med till exempel foderfrågor och andra typer av veterinärfrågor som inte kräver klinisk undersökning. Tove arbetar på Köpenhamns universitetsdjursjukhus, mest med akutmedicin, men också med kirurgi och internmedicin för djur. Håll utkik efter nästa gång Tove svarar på frågor i Granngårdens sociala medier – där du får chans att ställa din fråga till henne direkt!