Veterinären: Så undviker du fukteksem hos din hund

 

Fukteksem (så kallade hotspots) är en hudinfektion och en åkomma som kan spridas extremt snabbt i hundens hud. Ofta upptäcker man det genom att pälsen är våt/hoptovad och blodig i området det rör sig om. Tittar man noggrant kan man se att huden ofta är röd och inflammerad också en bra bit runt om själva ”eksemet”. Här får du några tips om vad du som djurägare kan göra själv hemma och när veterinär ska kontaktas.

Ett fukteksem drabbar ofta hundar med en varm och tät päls, till exempel Golden Retriever och Schäfer. Fukteksemet utlöses ofta i och med att hunden badar eller till exempel haft ett litet fästingbett som den kliat på. Hunden brukar klia eller slicka i området, huden börjar vätska sig och fukteksemet kan mycket snabbt sprida sig. Hundar med en underliggande allergi kan vara mer benägna att få fukteksem då de ofta kliar sig och har en sämre hudbarriär än hundar utan allergi. 

Symtom på fukteksem

Symtom på fukteksem är ofta smärta/klåda från området och att pälsen kletar ihop sig och är fuktig/blodig. Huden är ofta röd och irriterad och ibland ses en sårskorpa på platsen för fukteksemet.

Behandla och förebygg

Om det redan bildats ett större fukteksem är det viktigt att hunden får hjälp hos veterinär eftersom det annars snabbt kan sprida sig och bli betydligt större och allvarligare. Om eksemet är mycket litet och hunden inte är besvärad kan du börja hemma med att klippa bort pälsen i området. Viktigt är också att klippa området omkring så du ser om det sprider sig. Efteråt ska området noggrant rengöras med klorhexidin som finns att köpa på apoteket för djur. Det är också väldigt viktigt att hunden hindras från att slicka i området med hjälp av en krage eller liknande. Om du är hos veterinären får hunden ofta lugnande medel så veterinären kan klippa och tvätta, samt ge smärtstillande då fukteksem ofta är mycket smärtande.

Kan vara allergi

Oftast är detta nog behandling, men om det är en allvarlig infektion krävs ibland vidare behandling med kortison och/eller antibiotika samt smärtstillande. Om din hund får återkommande problem med fukteksem är det viktigt att utesluta att det finns en underliggande orsak till infektionerna, till exempel allergi. Fukteksem är absolut vanligast på sommarhalvåret och det är därför extra viktigt att vara  uppmärksam denna tid på året. Har du en långhårig hund som gärna badar är det en bra idé att skölja av hunden ordentligt efteråt och torka den. Ta för vana att kolla igenom hunden ofta och speciellt om den kliar sig eller slickar på ett specifikt ställe.

 

Det här kan du göra själv

  1. Klipp pälsen i och runt området
  2. Skölj med vatten
  3. Tvätta med klorhexidin och ta på hunden en krage
OBS! Om fukteksemet blir större eller om hunden är påverkad eller har ont – kontakta alltid veterinär.

 

Tove Hultman
Leg. Veterinär