Veterinären: Så undviker du att din hund får värmeslag

Hundar reglerar sin kroppstemperatur på olika sätt, dels med en ytlig andning, så kallad hässjning, med hjälp av slemhinnor i nosen, tungan och munnen. Att en hund utvecklar värmeslag beror på att de inte kan kyla ned sig tillräckligt. Vanligaste orsaken är att hunden sitter instängd i ett varmt utrymme med en begränsad möjlighet att kyla ned sig eller saknar fri tillgång till vatten.

 

Trubbnosiga hundar är mer utsatta eftersom de har en mindre näshåla och trångare luftvägar, vilket gör att de har ännu svårare att kyla ned sig själva. När trubbnosiga hundar hässjar kraftigt kan det också leda till svullnad i luftvägarna, vilket gör att deras syretillförsel begränsas ytterligare. Det är därför viktigt att vara extra försiktig med dessa raser under sommaren, promenera helst när det är som svalast ute och undgå att pressa hunden.

Andra grupper som är extra känsliga för värme innefattar överviktiga, hjärtsjuka eller hundar med mycket och varm päls. Orsaker till värmeslag är till exempel arbete/motion i varmt väder eller långa bilfärder i en varm bil. En kort tid kan vara tillräckligt då temperaturen i bilen stiger mycket snabbt.

 

Symtom på värmeslag

Symtomen innebär bland annat att hunden är orkeslös/trött, lägger sig ner på promenaden, söker sig till svala ytor och är törstig, den hässjar ofta i försök att kyla ned sig själv, kan dregla och få torra och röda slemhinnor, samt en hög puls. Vid allvarliga värmeslag går kroppen i chock och hunden faller ihop. Den kan också utveckla blodig diarré eller börja kräkas. Om temperaturen överstiger 42 C får hunden ofta mycket allvarliga symtom och om det är extremt viktigt att hunden får behandling hos veterinär snarast eftersom det annars kan leda till döden.

 

Det här kan du göra

En mycket mild form av värmeslag kan man i regel själv behandla som djurägare. Det är viktigt att erbjuda vatten att dricka, skölja hunden med svalt vatten och ge hunden lugn och ro på en svalkande plats. Ta temperaturen på din hund regelbundet tills den är nere omkring 39,5 grader. Om din hund kollapsar, har svårt att andas eller har andra allvarligare symtom på överhettning ska veterinär uppsökas omedelbart då tillståndet kan bli livshotande och inre organ kan ta skada. Hos veterinären behandlas hunden beroende på sina symtom, om den är i chock fokuseras behandlingen på att upprätthålla blodtrycket samtidigt som hunden försiktigt kyls ned. Ofta tas flera olika blodprover och trubbnosiga hundar som är svullna i svalget/luftvägarna behöver ibland behandling med extra syre.

Om du misstänker att din hund är eller har varit överhettad är det alltid en bra idé att kontakta din veterinär för en undersökning.

OBS! Viktigt är att inte ge mediciner som verkar febernedsättande! Värmeslag är inte samma sak som feber och dessa mediciner kan vara direkt skadande vid tillstånd som kan uppstå vid värmeslag. 

Tips! Hundar är alltid välkomna hos oss på Granngården. När det är varmt ute – ta med den in i butiken!