Välja hunddagis – så ska du tänka

Sommaren lider mot sitt slut och höstens rutiner står och väntar. Många är vi som ska gå tillbaka till fysiska kontoret efter att ha haft pälsklingen som närmsta kollega hemma under året. Kanske är det nu dags att välja hunddagis eller dagmatte till din fyrbenta vän? Så här ska du tänka för att det ska kännas tryggt och bra.

Att vovven kan följa med till jobbet är långt ifrån självklart. På en del arbetsplatser går det helt enkelt inte och det är heller inte alla hundar som tycker om att spendera en lång dag på kontoret. Ett bra alternativ för dig som inte kan ha din hund på jobbet, eller ordna med rastning hemma under dagen, är att placera hunden på ett hunddagis.

Ett hunddagis är en plats där någon annan tar hand om din pälskling medan du är på jobbet. Du lämnar hunden på morgonen och hämtar igen på eftermiddagen när arbetsdagen är slut. Eftersom det här är en plats där din hund får umgås med andra hundar och människor är det viktigt att det, precis som hemma, ska kännas tryggt och positivt.

Hitta rätt hunddagis

Det finns många hunddagis och vad du ska leta efter känns inte alltid självklart. Börja med att prata med uppfödaren och hör runt bland dina vänner, har de kanske tips på bra hunddagis i närheten? Lokaler och rutiner kan nämligen skilja sig stort mellan olika dagis.

Börja reka tidigt

Precis som dagis för barn har en del hunddagis några månaders väntetid. Därför är det bra att du är ute och rekar i god tid.  På så sätt kan du i lugn och ro jämföra olika dagis och välja det som känns rätt för dig och din vovve.

Fråga om rutiner

Ställ frågor kring rutiner på hunddagiset. Hur mycket får hundarna promenera varje dag, hur många hundar finns det totalt, hur umgås hundarna och ser dagiset till specifika behov såsom löp? När valet är gjort är det bra att ni besöker hunddagiset innan ni bestämmer er helt.

Skola in vovven på hunddagis

Tänk på att även inskolningen bör påbörjas i god tid, innan du går tillbaka till kontoret på heltid. Inskolningen brukar ta 1-2 veckor beroende på hunden och här är det viktigt att du är uppmärksam och ser så att din vovve trivs och har det bra i sällskapet. För att vänja din hund vid separationsångest kan det också vara bra att i god tid innan dagisstart träna den för att vara ensam och ifrån dig.

Checklista när du väljer hunddagis

  • Rymliga rum och ljusa ytor
  • Städat inomhus och rent i rastgården
  • Personal efter antal hundar – en person på 10-12 hundar som riktlinje
  • Ordentliga rastningstillfällen under dagen
  • Provmånad under inskolning
  • Bra match mellan personalen och din vovve
  • Din hund trivs med de andra hundarna
  • Rätt försäkringar och tillstånd

Ha hunden hos dagmatte/daghusse

Hunddagis är ofta kul för hunden, men hunddagis är faktiskt inte heller för alla hundar. Ett alternativ kan istället vara att lämna din hund hos en dagmatte/daghusse. Fördelen är att miljön känns mer som hemma. Ha med favoritfilten eller favoritleksaken så känns det ännu bättre.