Spännande grejer händer på Gårdsbacken…

Just nu håller vi på och förverkliga en dröm. Den har funnits länge och handlar om att göra Gårdsbacken till ett Hundcenter, med allt som hör till. Jag tar det ifrån början…

gardsbackenhc10
Gårdsbackens Hundcenter ska utvecklas till en mötesplats för hundälskare.

Ni som följer oss på Gårdsbacken vet att det är vallhundar som är vår stora passion, vi har själva tre generationer Border Collies och vi har varit aktiva inom fårvallning i närmare tjugo år. Under dessa år har vi samlat på oss massor av kunskap och utformat ett sätt att träna vallhundar som vi tror på, står för och brinner för att lära ut. Det är hundens medfödda instinkt som vi tycker är ytterst intressant att arbeta med, oavsett vallhundsras.

gardsbackenhc11
Teoribiten i vallhundsträning är väldigt viktig.
gardsbackenshc13
Vi tränar alla vallhundsraser… Här tränas Shetland Sheepdog Jackson under kontrollerade former.

Vi tränar på ett mycket positivt tillvägagångssätt, då vi menar att genom att stå placerad rätt och använda röst och kropp på rätt sätt så når man sin hund i alla lägen. Detta sätt att träna hund kan man även utnyttja i annan träning med hund, inte minst den viktiga vardagslydnaden.

gardsbackenhc7
Lydiga hundar är lyckliga hundar…

Med de möjligheter och erfarenheter vi har på gården kommer vi att kunna ordna lektioner och kurser i fårvallning och kontaktövningar i vardagslydnad. Vi har även ambitioner att träna upp vallhundar till funktionsdugliga medarbetare till nöt- och fårbönder och därefter sammankoppla den tränade vallhunden med bonden.

För mig är det viktigt att man får träna på de aktiviteter som man brukar göra tillsammans hemma oavsett om det är en vallhund, en ren sällskapshund, eller en utpräglad jakthund. Att få köra valp/unghundsträffar i vår stora rasthage vore underbart!

gardsbackenhc1
Valpar och unghundar kommer att kunna få utlopp för sin lekglädje i Gårdsbackens stora rasthage.

Eftersom vi har så fantastiska möjligheter på gården så vore det dumt att hålla dem för oss själva, vi vill utveckla Gårdsbacken till ett Mecka för hundälskare.

gardsbackenhc6
Som hundälskare kommer du att kunna ha glädje av Gårdsbackens HundCenter.

Gårdsbacken ligger bara ett par mil utanför Örnsköldsvik och i vår stad så finns det i dag bara ett hundpensionat. Med kommunens närmare 6 000 hundar så tror jag och Danne att det finns behov för ännu ett. Vår tanke är att bygga och sedan driva ett hundpensionat som uppfyller de krav som vi skulle ha på ett ställe där vi skulle vara trygga att lämna våra hundar.

gardsbackenhc8
Ett gott samarbete mellan hund och människa är något att sträva efter.
gardsbackenhc9
Ett tryggt samarbete med din hund är guld värt…

För att bygga och starta ett hundpensionat/hunddagis så krävs en hel del, Jordbruksverket och länsstyrelsen har utformat lagar och regler som man måste följa för att få tillstånd att driva en verksamhet. Jag har precis avslutat en hunddagisutbildning som man måste ha och vi har satt oss in i alla måttbestämmelser som gäller på boxar för olika storlekar på hundar.

gardsbackenhc5

Även om det är mycket regler, så tycker jag det är bra. Allt för våra fyrbenta vänners välbefinnande och vår tanke med vårt hundpensionat är att det ska var ljust och fräscht, välventilerat och hemtrevligt.

gardsbackenhc2
Varje hund behöver tid och sällskap.

För tillfället ligger vår ritning hos kommunen, vi har ansökt om bygglov och väntar nu med spänning på att den blir godkänd och att sedan få köra igång med bygget! Vår byggnad kommer förutom hundboxar att inkludera en kurslokal, där vi kan anordna kurser och föreläsningar. Där kommer vi även att kunna hålla hönskurserna som har blivit så populära och nu annonseras även en kurs i att ”skaffa får” på Gårdsbacken, i samarbete med Medborgarskolan… spännande!

gardsbackenhc3
Med rätt träning så når man hunden.
gardsbackenhc4
I Gårdsbackens lantliga miljö får hunden lära sig att slappna av…

Vi har en dröm om att Gårdsbacken ska sjuda av hundliv och vår planering,
utöver Hundcentret, är att ha ett par valpkullar till våren, vilket definitivt kommer att hjälpa oss att förverkliga den drömmen.

gardsbackenhc12
Gårdsbacken kommer att ta emot vallhundar på träning.

Om ni vill följa oss och höra hur det går för Hundcentret, kolla in på vår hemsida då och då så lovar jag att komma med senaste nytt. Har ni önskemål på kurser eller utbildningar är det bara att höra av sig!

Paula och Dan på Gårdsbacken utanför Örnsköldsvik gästbloggar på Grannliv regelbundet. Vill du läsa fler av deras gästblogginlägg sedan tidigare, klicka här, eller besök Paula och Dans egen blogg Gårdsbacken!