Smalval till vovven

Många av våra hundar behöver tänka på vikten. Kanske till och med gå ner ett kilo eller två. Lightfoder kan vara hjälpen på vägen.

Övervikt hos våra hundar hör till ett av de vanligaste hälsoproblemen. Man räknar med att 20–30 procent av Sveriges hundar lider av övervikt eller fetma. Att en hund blir tjock beror oftast inte på brist på motion utan på att den får i sig för många kalorier i förhållande till hur mycket den förbrukar. Hundar som förutom sitt vanliga hundfoder också äter mycket matrester och godis blir lättare tjocka, precis så som det är för oss människor som gärna tar en godsak eller två i förbifarten. Och precis som för oss tvåbenta riskerar hunden en massa olika sjukdomar på grund av sin övervikt. Risken att få diabetes, artroser (kroniska ledskador), skador på ligament, leder och rygg, hjärt- och lungsjukdomar, leversjukdomar, cancer och förstoppning ökar. Behandlingen av dessa sjukdomar försvåras också. Som om inte detta vore nog så innebär övervikt också ökade risker vid sövning och operationer, ökad känslighet för värme, trötthet, dålig kondition, dåligt humör och kortare livslängd. Det finns alltså hur många skäl som helst att se till att hålla sin hund normalviktig.

Vill du hjälpa din hund som har lindrig övervikt så kan du ge den ett så kallat lightfoder som innehåller färre kalorier. Alla hundar som är friska men runda om magen kan äta lightfoder. Har hunden däremot en sjukdom eller diagnos av något slag ska du alltid kontakta veterinären innan du sätter hunden på diet. Kontakta också en veterinär om hunden är gravt överviktig.

Vet du med dig att det har varit lite si och så med motionen ökar du självklart på den i kombination med lightfodret. Men även om du använder lightfoder och ökar på motionen så krävs också det som kanske är allra svårast, i alla fall för matte och husse. Nämligen att låta bli att ge sin bedjande hund de där extra god-bitarna som annars så lätt slinker ner!

Vissa raser blir lättare överviktiga än andra Labrador, cairnterrier, cocker spaniel, cavallier king charles spaniel och tax hör till de raser som har lättare att lägga på sig extrakilon. Tikar blir generellt också lättare överviktiga än hanhundar liksom kastrerade hundar.

Genom att känna på hunden över revbenen kan du enkelt kolla hur mycket fett som finns där. Om du lätt kan känna revbenen är hunden under- eller normal-viktig. Måste du däremot trycka för att känna revbenen är djuret överviktigt och kan du inte känna revbenen alls lider hunden av extrem fetma. Saknar hunden midja är detta också ofta ett tecken på övervikt. Väger hunden 15 procent mer än idealvikten för sin ras talar man om fetma. Mellan normalvikt och upp 15 procent innebär övervikt.

Många undersökningar visar att hundägare inte vill se att deras hundar håller på att rulta på sig. För veterinärer brukar också hundägarna vara det största problemet när de vill sätta hunden på bantningskur. Att övertyga husse och matte att mat inte är kärlek och att du inte är elak som säger nej till en tiggande hund är ofta svårt. Visst kan det kännas hårt att säga nej till ett par bedjande hundögon men om du vet att du hjälper hunden att slippa onödiga  krämpor och dessutom ger den ett längre liv kanske det känns enklare.

En hund som får ett bra foder bajsar fina och fasta korvar, absolut inte något som liknar komockor. Hunden ska heller inte bajsa varje gång den går ut, gör den det är det tecken på att fodret inte är bra. Att titta på pälsen är också ett sätt att veta om fodret är det rätta. Är pälsen blank och hunden inte tappar håret mer än två gånger per år så äter hunden bra mat. Tappar den däremot hår under hela året bör du byta foder.

I regel kan sägas att dyrare foder innehåller fler av de näringsämnen som hunden behöver och har en bra balans av näringsinnehåll. Däremot kan vi som så ofta
annars också få betala för varumärket och förpackningar. Låt plånbokens innehåll och hundens hälsa/smak få avgöra. När det gäller pris per kilo är det också idé att ta en exta titt, vissa foder kräver nämligen större mängd foder per portion än andra.

Näringsfakta

Protein finns i två olika grupper: vegetabiliskt och animaliskt. De vegetabiliska proteinerna finns i spannmål och potatis och de animaliska i kött, fisk och mjölkprodukter. Animaliskt högvärdigt protein är bland annat nödvändigt för att hunden ska kunna bilda eget protein i kroppen.

Fett finns också både i vegetabilisk form (till exempel linfrö) och animalisk form (kött och fisk). Fin päls och hud kräver animaliska fettsyror i optimal balans. Brist på de rätta fettsyrorna ger matt och dålig päls, dåligt immunförsvar, torr hud och dålig tillväxt. Också fortplantningen påverkas. Fettsyror behövs dessutom för att transportera fettlösliga vitaminer i kroppen.

Kolhydrater är främst vegetabiliska och finns i spannmål och melass. De fungerar som energikälla och är bra för tarmfunktionen. Melassen ger snabb energi som också hjälper till att balansera energinivån i kroppen.

Axess Light

Innehåller mest: Ris, majsmjöl, svensk kyckling, potatisprotein, animaliskt fett.
Pris 2010: 199 kr för 8 kg
Pris kr/kg 2010: 24,80 kr/kg
Protein 19 %
Fett 7 %
Kolhydrater 55,5 %
Vatten 10 %

 

Bozita Robur Light & Sensitive

Innehåller mest: Majsmjöl, ris, kyckling,
majsgroddar, specialpressad havre.
Pris 2010: 85 kr för 1,5 kg, 12,5 kg för 549 kr
Pris kr/kg 2010: 56,70 kr/kg, 43,92 kr/kg
Protein 19 %
Fett 7 %
Kolhydrater 55,5 %
Vatten 10 %

 

Royal Canin minilight

Innehåller mest Köttmjöl (fågel), majs, majsgluten, korn, vegetabilisk fiber.
Pris 2010:  169 kr för 2 kg, 409 kr för 8 kg
Pris kr/kg 2010: 84,50 kr/kg, 51,10 kr/kg
Protein 30 %
Fett 11 %
Kolhydrater 30,5 %
Vatten 8 %

 

Eukanuba Adult light small & medium

Innehåller mest:Majs, kyckling, vete, fiskmjöl, korn.
Pris 2010: 259 kr för 3 kg, 599 kr för 15 kg
Pris kr/kg 2010: 86,30 kr/kg, 39,90 kr/kg
Protein 19 %
Fett 9 %
Kolhydrater 54,25 %
Vatten 8,5 %

Pro Plan Light Original kyckling & ris

Innehåller mest: Kyckling, majsgluten, majs, vete, torkat fjäderfäprotein.
Pris 2010: 239 kr för 3 kg, 649 kr för 15 kg
Pris kr/kg 2010: 79,60 kr/kg, 43,20 kr/kg
Protein 27 %
Fett 9 %
Kolhydrater 47,5 %
Vatten 8,5 %

 

Doggy Light

Innehåller mest: Spannmål, kött och köttbiprodukter (färskt svenskt kött minst 6 %), veg biprodukter, grönsaker, veg. proteinextrakt.
Pris 2010: 89 kr för 2,5 kg, 279 kr för 12 kg
Pris kr/kg 2010: 35,60 kr/kg, 23,25 kr/kg
Protein 19 %
Fett 7 %
Kolhydrater 55 %
Vatten 10 %

Royal Canin medium & maxi light

Innehåller mest: Köttmjöl av fågel, korn, vegetabiliska fibrer, ris, majs.
Pris 2010: 13 kg för 549 kr, 15 kg för 599 kr
Pris kr/kg 2010: 42,20 kr/kg, 39,90 kr/kg
Protein 27 %
Fett 11 %
Kolhydrater 38,8%/36,4%
Vatten 8 %

 

Hills Science Plan Canine Mature Adult 7+ Light with chicken

Innehåller mest: Kyckling, majs, frystorkad kyckling och kalkonprotein, ärtfibermjöl, vete.
Pris 2010: 279 kr för 3 kg, 599 kr för 12 kg, 749 kr för 15 kg
Pris kr/kg 2010: 93 kr/kg, 49,90 kr/kg, 49,90 kr/kg
Protein 18,4 %
Fett 7,8 %
Kolhydrater 51,1 %
Vatten 8 %

 
Priser och produkter kan vara förändrade sedan artikeln publicerades.
För aktuellt utbud och priser på Granngårdens hundfoder, klicka här!