Veterinären: Skydda dina djur från fästingar

Nu börjar fästingsäsongen, men det finns många och bra sätt att skydda dina djur från fästingar och fästingsjukdomar. Granngårdens veterinär Tove Hultman tipsar om några förebyggande alternativ.

För det första är det en bra idé att undersöka sin hund regelbundet, speciellt efter promenader i skogen eller högt gräs. Fästingar placerar sig gärna i armhålor, bakom öronen eller i ansiktet på djuret.

Förutom den dagliga undersökningen finns det flera olika alternativ för att skydda hunden eller katten mot fästingar; droppar i nacken, tabletter eller halsband till exempel. Vissa går att köpa receptfritt på apotek, andra ber du din veterinär att skriva ut. Det finns för- och nackdelar med de olika alternativen, här kommer en sammanfattning.

Fästingförebyggande tabletter

Beroende på vilken fästingtablett som används får hunden en tablett var 4–12 vecka och är då skyddad. Fördelarna många upplever med tabletter är till exempel att det inte är i vägen för andra halsband eller barn som klappar på hunden. Hunden kan också bada utan risk att läkemedlet sköljs bort eller tappar i skydd.

Fästingtabletter är i regel ett säkert skydd, men som med alla andra läkemedel finns det biverkningar. De vanligaste kan vara kräkning, diarré, nedstämdhet eller dreglande. Fästingtabletter kräver idag recept från veterinären.

Fästingplockare från Granngården.
Fästingplockare från Granngården.

Fästinghalsband

Fästinghalsband är ett alternativ som många upplever ger en mycket bra effekt. Det finns receptfria alternativ på apoteket och hållbarheten för dessa är upp till 8 månader. Det finns alternativ som är vattentåliga. Fördelen med halsband gentemot tabletter är dels att halsbandet kan plockas av om hunden uppvisar biverkningar, samt att det stöter bort fästingarna innan de bitit sig fast. Tabletterna dödar fästingarna när de satt sig fast på hunden.

Droppar i nacken

Spot-on preparat finns också receptfritt att köpa på apotek. Nackdelen kan vara att det precis som med tabletterna är svårt att tvätta bort om hunden skulle få biverkningar. Risken finns också att andra husdjur kan komma åt och slicka på preparatet innan det hunnit tas upp av kroppen och på så sätt orsaka sjukdom hos det djuret.

Fästingburna sjukdomar

Det finns fästingburna sjukdomar som kan drabba våra husdjur. Exempel på en sjukdom som vi ser i Sverige är Anaplasmos. Denna sjukdom yttrar sig oftast med akut feber, smärta från en eller flera leder och påverkan på blodbilden, som man ofta kan se vid ett blodprov. Denna sjukdom kan behandlas med en speciell typ av antibiotika, men ibland hinner hunden bli mycket sjuk innan behandling sätts in. Har ditt djur fått en fästing se till att plocka bort den direkt, det finns flera olika sorters fästingborttagare att välja mellan som hjälper dig att få bort hela fästingen.

/Tove Hultman, Veterinär Grannhjälpen

 

Tove Hultman är veterinär på Grannhjälpen.Tove Hultman är Granngårdens veterinär och erbjuder hjälp med till exempel foderfrågor och andra typer av veterinärfrågor som inte kräver klinisk undersökning. Tove arbetar på Köpenhamns universitetsdjursjukhus, mest med akutmedicin, men också med kirurgi och internmedicin för djur. Tove kommer att dyka upp i Granngårdens sociala medier där du får chans att ställa din fråga till henne direkt. Som kundklubbsmedlem har du förtur att få svar på dina frågor– så håll utkik!