Skydda ditt djur mot fästingar

Med värmen vaknar fästingarna till liv och kan vara farliga smittobärare. Hundar och katter hör till de värst drabbade. Se därför till att skydda dina djur i sommar.

Nu när temperaturen börja stiga vaknar de små blodsugande krypen till liv. Fästingar kan vara farliga smittobärare och finns ofta där våra sällskapsdjur rör sig. Värst drabbade är hundar, katter och hästar.

Huruvida det blir en fästingsommar eller inte i år hänger på vädret. Fästingar föredrar ett fuktigt och regnigt klimat. Fästingar är som mest aktiva mellan maj och augusti, men kan förekomma året om i södra Sverige, och de kan smitta med flera allvarliga infektioner, exempelvis borrelia, anaplasma och i värsta fall TBE. Feber, smärtor, kräkningar och avmagring är några av de vanligaste symptomen. Betten kan ge diffusa symtom som gör det svårt att ställa en diagnos och det kan räcka med ett enda bett för att bli smittad.

Så undviker du fästingar


Fästingburna smittor kan bland annat förebyggas genom FÄSTINGMEDEL FÖR HUND, KATT OCH HÄST. Det finns också PREPARAT I TABLETTFORM, droppar i nacken eller olika sorters fästinghalsband som gör att fästingen inte sätter sig i pälsen. Det är också bra att kontrollera pälsen regelbundet och avlägsna eventuella fästingar så fort som möjligt. För människor finns det en effektiv REPELLERANDE SPRAY att använda på kroppen.

Bor du i ett utsatt område är det bra att vaccinera sig mot TBE men mot Borrelia finns inget vaccin. För djur finns inte heller något vaccin och därför ska du vara extra noga med att undersöka dem dagligen under den värsta fästingsäsongen. Se till att ha en effektiv fästingplockare hemma för att vara redo vid behov, det finns flera bra modeller att välja på.

Exempel på symptom vid fästingsmittor

Trötthet
Feber
Smärtor
Kräkningar
Avmagring
Stela leder
Neurologiska symptom som vinglighet och koordineringssvårigheter