Inga elefanter i baksätet tack!

Semestern närmar sig och vi är många som ska ut med våra hundar på vägarna i sommar. Varför ska man ha bur och vad ska man välja – en fast aluminiumbur eller en löstagbar i stål?

Precis som lösa föremål kan djur orsaka mycket stora skador vid en inbromsning. Rörelseenergin gör att vikten ”ökar” i takt med bilens hastighet. Det innebär till exempel att vid en kraftig inbromsning från 70 kilometer i timmen upplevs föremål hela 40 gånger tyngre än vad de egentligen är. En cocker spaniel som väger 13 kilo får då en upplevd vikt på 520 kilo. Så även små djur kan bli väldigt stora elefanter i bilen…

granngardenvaljabur5
Roger Jönsson, Dogman

Roger Jönsson som utvecklar burar hos Dogman skulle aldrig komma på tanken att åka hemifrån utan att ha sin wachtelhund Malte, 4 år, i bur.
– Jag har en fast installerad aluminiumbur i bagaget som Malte åker i när vi är på väg ut och ska jaga hjort exempelvis. Förutom att det är trafiksäkert för oss båda så kan han inte kan hoppa ur och springa ut i trafiken bara för att jag öppnar bakluckan.

Tricket är att vänja hundar vid att vara i bur från det att de är små. Låt den stå med öppen dörr hemma, tipsar Roger.
– Många hundar känner sig trygga i sin bur. När jag övernattade på hotell senast hade jag med mig en uppfällbar bur som Malte självmant la sig i istället för att ligga på ställen som kanske hade varit skönare på golvet exempelvis. För mig känns det även bra att han inte kan hitta på några hyss när jag är borta från rummet, kostnader som jag som ägare får stå för.

Att man kan ta den med sig är också en av de stora fördelarna när man har en hopfällbar portabel stålbur. Allra enklast blir det förstås om buren också är hopfällbar.
– Sedan ska man se till att buren är gjord för att ha i bil. En utställningsbur i plast är inte att rekommendera. Sedan är det bra om buren har fästen så att man kan spänna fast den i bagageutrymmet och en uttagbar botten för enkel rengöring.

granngardenvaljabur1

Var femte förare saknar säkerhet

2010 införde Jordbruksverket en föreskrift som säger att hundar och katter faktiskt måste sitta säkert i bilen. Skulle en olycka inträffa och djuret inte åkt på rätt sätt blir du som förare misstänkt för vårdslöshet i trafiken. Det är fortfarande 20% av alla förare som inte använder någon slags säkerhetsutrustning till sin hund. Även om det idag finns bra säkerhetsbälten till hundar är ändå det allra populäraste alternativet bur, enligt en färsk undersökning som Svenska Kennelklubben gjort tillsammans med NTF.

En viktig detalj om du satsar på en aluminiumbur för fast installation är att välja en med utrymningslucka.
– Jag såg en gång en Volvo kombi som blivit påkörd bakifrån. Om de då inte haft en evakueringslucka att skruva bort genom att fälla sätet, hade det varit mycket svårt att få ut hunden.

En bra bur har stadiga lås upptill och nedtill så att inte hunden kan pressa ut en nos eller tass genom glipan nedtill. En sliten bur med skevande dörr kan annars lätt leda till klämda tassar. En annan viktig detalj är att det inte finns lösa delar så att den skramlar när man kör, vilket blir irriterande i längden.
– Idag är det förbjudet att prata i mobiltelefon på ett sådant sätt att det stör din koncentration. På samma sätt är distraherande lös hund i bilen en trafikfara, påpekar Roger.

granngardenvaljabur4
En dubbelbur från Dogman där buren är avdelat med en avtagbar avdelningsvägg för två hundar som man vill ha separata burar till.
granngardenvaljabur6
Malte och Roger på väg in i bilen efter en dag i skogen.

Buren ska vara så pass stor att djuret kan stå och ligga i en naturlig ställning. Den ska stå stabilt precis som annan packning och vara fastkilad så att den inte kan fara omkring i bagageutrymmet. Det är också viktigt att övriga passagerare har uppsikt över buren under hela resan. Om hunden åker bakom grindar i lastutrymmet får det inte finnas något annat bagage som kan skada hunden.
– Ett annat tips är att välja en bur som har skydd en bit upp på sidorna av buren eftersom en smutsig och våt hund som du sätter i bilen gärna skakar av sig, då skyddar det lite från att smutsa ner i bilen.

När det gäller övrig packning ska tunga saker ligga i botten, närmast ryggstödet och ut mot sidorna. Även om det finns nät eller galler mellan bagageutrymmet och baksätet får föremål aldrig lastas över ryggstödet. Allt för din, övriga passagerares och djurens säkerhet.

Tänk också på att det snabbt blir väldigt varmt i en bil och att därför aldrig lämna djuren i bilen. En solig dag när temperaturen ligger kring 22 grader på eftermiddagen kan det bli 85 grader varmt i en stillastående bil. Ett tips är att lägga en digital termometer med stora siffror väl synlig utifrån och en lapp med telefonnumret till dig så att en förbipasserande kan slå larm.

Sist men inte minst: glöm inte vatten och att ta pauser. Både hundar och katter måste få vatten var sjätte timme. Hundar behöver rastas var sjätte timme men även övriga passagerare mår bra av att ta en bensträckare då och då.

Fördelar ihopfällbar stålbur:

  • Du kan ta med den in på hotellrum
  • Bra vid burtillvänjning – hunden känner igen sig oavsett om du har den hemma eller i bilen
  • Billigare än en aluminiumbur

Fördelar fast installerad aluminiumbur:

  • Den är specialanpassad till ditt utrymme och du kan lättare packa
  • Den är alltid säkert fastspänd vid fästöglor
  • Snygg design

Fråga Granngårdens personal i butiken om hjälp, så följer de med dig ut på parkeringen och ser till att du får den perfekta buren till just din bilmodell.

Behöver du mer inspiration till sommarsemestern
med praktiska tillbehör på resan, klicka här!