Så får du en lyckligare hund

Att gå en kurs med din hund så att ni får lära er något nytt tillsammans är inte bara nyttigt, utan även roligt. Men det finns även små, snabba övningar som ni enkelt kan göra i vardagen.

1. Vänta vid dörren

Innan ni går ut ur huset eller bilen kan du lära hunden att sätta sig och vänta tills du ger den ett tecken. Det tränar passivitet och hindrar den från att rusa ut på vägen. Den får istället vänta på sin tur. har du mer än en hund kan du prova att säga deras namn innan de får gå ut i turordning, hundar lär sig ofta och gärna av varandra.

2. Lyssna efter ”varsågod”

För en lugnare matstund kan du lära hunden att sitta och vänta innan den får kasta sig över maten. Sänk sakta matskålen mot golvet och om hunden reser sig höjer du bara upp matskålen igen och upprepar proceduren. När den sitter kvar tills du säger varsågod har ni lyckats.

3. Gå lös bredvid

Du och din hund är ett team och det är viktigt att lära den gå bredvid utan koppel. Hundar mår inte bra av att bestämma själva och dra iväg på egna äventyr. Använd visselpipa eller din röst och prova kommandon som höger, vänster, stanna och framåt. Belöna rikligt när hunden gör rätt – här kan du läsa mer om hur du  belönar utan godis.