Så bilar du med husdjuren

Sommaren är äntligen här och med den semester och längre bilresor. Här får du några tips på hur du reser säkert med dina fyrfota familjemedlemmar. Så bilar du med husdjuren. 

Bilen är fullastad, resmålet väntar och timmarna på vägen kan bli många. Det finns en hel del att tänka på för att alla ska få en säker och trevlig resa. Att använda säkerhetsbälte och bilbarnstolar är en självklarhet för de flesta, liksom att se till att även djur åker tryggt.

Granngarden_blogg_res_hundsaker_burar
Det är viktigt att du väljer rätt storlek på bur till din bil. Kom in i Granngården-butiken så hjälper vår personal dig mäta ut den bästa. Längst ner i artikeln finns en länk som kan guida dig till rätt modell.

2010 införde Jordbruksverket en föreskrift som säger att hundar och katter faktiskt måste sitta säkert i bilen. Skulle en olycka inträffa och djuret inte åkt på rätt sätt blir du som förare misstänkt för vårdslöshet i trafiken.

Djur kan, precis som lösa föremål, nämligen orsaka mycket stora skador vid en inbromsning. Lite förenklat handlar det om rörelseenergi som gör att vikten ”ökar” i takt med bilens hastighet. Vid en kraftig inbromsning i till exempel 70 kilometer upplevs föremål hela 40 gånger tyngre än vad de egentligen är. Det innebär att exempelvis en Cocker Spaniel som väger 13 kilo får en upplevd vikt på 520 kilo. Med andra ord, även mycket små eller lätta djur, kan bli en yngre elefant vid inbromsning.

Granngarden_blogg_res_saker9Granngarden_blogg_res_vattenKatter och hundar bör därför alltid sitta i en bilbur eller fastspända med särskilda djursäkerhetsbälten.  Buren, som ska vara så pass stor att djuret kan stå och ligga i en naturlig ställning, ska precis som annan packning alltid stå stabilt och fastkilat så att den inte kan fara omkring i bagageutrymmet. Det är också viktigt att övriga passagerare har uppsikt över buren under hela resan. Om hunden åker bakom grindar i lastutrymmet får det inte finnas något annat bagage här som kan skada hunden.

När det gäller övrig packning ska tunga saker ligga i botten, närmast ryggstödet och ut mot sidorna. Även om det finns nät eller galler mellan bagageutrymmet och baksätet får föremål aldrig lastas över ryggstödet. Allt för din, övriga passagerares och djurens säkerhet.

Så bilar du med husdjuren – här är utrustningen du behöverTänk också på att det snabbt blir väldigt varmt i en bil och att därför aldrig lämna djuren i bilen. En solig dag när temperaturen ligger kring 22 grader på eftermiddagen kan det bli 85 grader varmt i en stillastående bil.

Sist men inte minst: glöm inte vatten och att ta pauser. Både hundar och katter måste få vatten var sjätte timme. Hundar behöver rastas var sjätte timme men även övriga passagerare mår bra av att ta en bensträckare då och då.

Så får du rätt storlek på buren

Fråga Granngårdens personal i butiken om hjälp, så följer de med dig ut på parkeringen och ser till att du får den perfekta buren till just din bilmodell. Du kan också gå in och söka fram din burmodell i 4Pets sortiment här genom att välja hundras eller bilmodell.

Här kan du läsa mer om hur du firar midsommar på ett säkert sätt för husdjuren.