Reflexer för djur – en billig livförsäkring

Reflexer för djur är minst lika viktigt som för dig som ryttare eller hundförare. Bär du och ditt djur reflexer i trafiken? Då syns ni betydligt tydligare och tidigare för bilisterna vilket kan vara helt livsavgörande.

Nu när mörkret faller tidigare och tidigare om dagarna är du och ditt djur mer utsatt i trafiken. Faktum är att risken att bli påkörd av en bil efter mörkrets inbrott är tre gånger så stor som under dagen. Genom att bära reflexer hjälper du bilisterna att se dig på långt håll – en reflex syns på 125 meters håll. Bär du inga reflexer och klär dig i mörka kläder har bilisterna kanske bara 20–30 meter på sig att reagera och bromsa helt.

Tips – så sätter du reflexerna rätt på ditt djur

Det finns vissa saker som du kan tänka på för att få bäst effekt av reflexerna till dina djur. Börja med att placera reflexerna lågt och där de är i rörelse, då syns de allra bäst. Det är en jättebra idé att sätta reflexer på hästens ben, då är chansen väldigt stor att bilister ser er i mörkret.

Har din hund mycket päls är det bättre att satsa på en reflekterande väst för hunden än ett halsband som riskerar att försvinna i pälsen. Eftersom reflexer kan vara svåra a  se framifrån eller bakifrån är det också en bra idé att ha någon form av blinkande lampa som skapar ännu mer uppmärksamhet.

Testa dina reflexer regelbundet

När du rör dig i trafiken på morgonen eller kvällen är det viktigt att både du och ditt djur bär reflexer. Du ska bära reflexer oavsett om du rör dig på mörka vägar eller i tätbebyggelse. Även i naturen kan reflexerna hjälpa dig att synas bättre. Reflexerna får inte vara äldre än tre år, då börjar effekten att minska.

Du kan testa dina reflexer genom att antingen jämföra den med en ny. Lys med en ficklampa från några meters håll så ser du ganska snabbt om dina gamla reflexer behöver bytas ut. Testa dina och din hunds reflexer regelbundet för att säkerställa att ni syns tydligt när ni är ute på promenaden.

Reflexer för djur – både häst och hund

Det finns både hästtäcken med reflexer och andra bra reflexer för hästen. Är du ute och går med hunden efter mörkret fallit bör hunden har på sig hundtäcke med reflex och gärna ett koppel eller sele med inbyggda reflexer så att både du och din hund syns från håll.