Petter och hans fyrbenta superhjältar

120 mil genom ett vinterlandskap som är lika extremt som vackert. Genom tät skog och snöbeklädda fjäll. Med en snittemperatur på 30 minus som gör de mörka nätterna till en utmaning för både kropp och psyke. Vi träffade Bozitas ambassadör Petter Karlsson för att ta reda på hur han förberedde sig inför årets upplaga av Finnmarkslöpet.

Finnmarkslöpet är Europas längsta hundlopp och sträcker sig över Norges finnmark. Sträckan är densamma som om du skulle köra ett hundspann från Pajala i norr till Stockholm i söder.

– Det viktigaste i ett slädhundsspann är att ha en bra ledarhund. Den ska snabbt kunna följa kommandon och se till att flocken följer. Gaga är hunden som tog hem segern 2018 och hon är en bra hund, och hon vet om det. Hon vet alltid exakt var hon är och vart vi är på väg, säger Petter Karlsson.

Och att Gaga vet bäst bevisade hon i den dramatiska slutspurten i Finnmarkslöpet i fjol. Med bara sju minuters marginal kammade Petters team hem segern, trots en tjuvparning under loppet där Petter tappade kontrollen över hundarna och löptiken Helia.

– Det var Helias premiärlopp och vi valde att ha med henne trots att hon löpte. Med en placering långt bak i spannet så gick allt bra. Tyvärr vände vindarna och vi fick medvind, vilket gjorde att hanarna kom på andra tankar och det blev kaos i hundspannet. Jag blev stående i 50 minuter innan jag lyckades få ordning på spannet igen. Vid det laget låg jag tre kilometer efter ledaren. Mot alla odds lyckades vi ändå ta igen det och vinna, berättar Petter.

Petter Karlsson i Finnmarkslöpet.
Petter Karlsson i Finnmarkslöpet.

Väl förberedda

Längs vägen på Finnmarkslöpet passerar spannen tolv checkpoints där de får tillgång till halm, kallt vatten och sina depåsäckar. I depåsäckarna finns allt de tävlande behöver för att fortsätta; hundmat, batterier till pannlampan, hundsockar och reservdelar till släden. Här kan man också passa på att äta och sova en stund. I släden finns 12 kg mat där en del består av nödmat för både hundar och förare. Det gäller att vara förberedd om något oförutsett skulle inträffa under de drygt sex dygn man är ute.

– Slädhundstävlingar är inte för alla. Hundarna måste vara uthålliga och uthärda kyla, så ras, träning och foder är viktiga komponenter. Våra Alaskan Huskies äter Bozita Robur Active Performance sedan 16 år tillbaka. Det är ett foder fullpackat med ingredienser för högpresterande hundar.

Och faktum är att Petter och hans huskies skrev historia 2016. Det var då han som första icke-norrman vann Finnmarkslöpet. En prestation som fick Norges statsminister Erna Solberg att åka till Alta för att få skaka tass med Petter.

Den här säsongen har Petter och hans hundar kört över 500 mil tillsammans för att komma i form för loppet. De tränar lugnt för att minimera skaderisken och hålla hundarna i så god form som möjligt inför starten.

– Spannet består av många rutinerade hundar, men vi har även med några unghundar för att de ska få erfarenhet.

Och erfarna hundar är ett måste inför Petters nästa stora utmaning – Iditarod i Alaska nästa år. Det är en årlig slädhundstävling som går från Anchorage till Nome i Alaska. Den har anordnats sedan 1973 och anses vara världens mest krävande hundspannslopp. Med sina respektingivande 160 mil genom vindlande bergsleder och karga snölandskap, tar det vanligen mellan 9 och 15 dagar att klara av. Loppet sker till minne av en slädhundsexpedition som i 40 minusgrader trotsade såväl arktiska snöstormar som ishalka och lyckades leverera difterimedicin till Nome 1925. En resa som tog 127 timmar.

– Det handlar om tillit. Tillit till dig själv och din förmåga, men framförallt tillit till hundarna. Slädhundar är mer än atleter. De är superhjältar.

Följ Bozita på Facebook

Läs mer om Petter Karlsson här