Påskmaten som kan vara farlig för ditt husdjur

Se upp med påskmaten som choklad och lök – detta kan vara farligt för din hund. Här får du fler tips om vilken mat ditt husdjur inte bör få i sig i påsk.

Under högtiderna kan det vara frestande att låta hunden smaka lite extra på godsakerna. Men under påsken gäller det att vara extra försiktig med våra husdjur och hålla sig till anpassat godis för hund och sysselsättning för katt.

Undvik fet mat

Fet mat kan orsaka inflammation i bukspottskörteln, ett sjukdomstillstånd som ger kraftiga magsmärtor, kräkningar och diarré. Detta är också en sjukdom som ofta kräver att din hund blir inlagd och behandlad hos veterinär.

Choklad – farligt för hunden

Något som är giftigt för hundar att få i sig är choklad. Vilken dos som är giftig är beroende på hundens storlek, kakaohalt och mängden choklad hunden får i sig. Mör choklad är avsevärt giftigare än ljus.

Kontakta alltid veterinär om din hund fått i sig choklad. Försök att uppskatta hur mycket choklad hunden ätit, vilken kakaohalt det var och din hunds vikt. På så sätt kan veterinären snabbt räkna ut om det är en farlig mängd eller om ni kan fortsätta påskmiddagen hemma.

Håll löken borta

Se upp med lök – även den är giftigt och bör undvikas för hundar. Detta gäller både rå som tillagad. Vitlök är en variant som du bör vara extra varsam med, den har nämligen visats vara upp till fem gånger så giftig som andra löksorter. Symtomen kan dessutom uppstå upp till fem dygn efter att din hund har fått i sig löken.

Undvik njursvikt och saltförgiftning

Russin, vindruvor och russin är det också viktigt att se upp för. Russin och vindruvor är giftiga för hunden och kan orsaka akut njursvikt. Tuggummi som innehåller xylitol ger hunden akut blodsockerfall vilket kan i högre doser ge leverskador och i andra fall helt livshotande.

Håll din katt borta från påskpyntet

Fjädrar, snören och andra föremål som ofta tillhör påskpyntet leker katter gärna med. Se till att din katt undviker att ha just dessa som lekföremål då detta kan sluta i en operation för att föremålet kommer ut.

Påskliljor – livshotande vid förtäring

Det är också viktigt att vara medveten om att liljeväxter orsakar akut njursvikt hos katt och är därmed potentiellt dödliga för katter. Om din katt får i sig så mycket som en vit av en blomma eller ett blad. Kontakta alltid veterinär om katten tuggat på en lilja eller annan lökväxt.

 

Funderar du på vad du ska laga till påskbordet? Här hittar du våra läsares utvalda påskrecept.