Om din hund har diarré eller kräkningar

Virus, bakterier eller att din hund fått i sig något den inte ska. Tillsammans med foderbyte är dessa anledningar de vanligaste om din hund har diarré eller kräks.

Det kan finnas många anledningar till att din hund plötsligt drabbas av diarré eller kräkningar. Men oavsett vad de bakomliggande orsakerna är finns det ett antal saker du kan göra för att få din hund tillbaka på banan igen.

Om din hund har diarré – ge skonsam kost i små portioner

Om din hund drabbas av diarré eller kräkningar är ett första steg att gå över på skonkost, skonsam kost för hundens känsliga mage. För hundar kan det vara kokt ris tillsammans med kokt och okryddad kyckling eller vit fisk till exempel. Ge gärna två delar ris och en del kyckling/fisk i portionerna.

Var noga med att ge hunden små portioner, framför allt de första dagarna. Ta en tredjedel av vad din hund normalt äter på en dag och portionera upp det vid 6 portioner. Ge sedan portionerna utspritt över dagen. Öka sedan mängden mat dag för dag. Andra dagen kan du ge halva normalintaget och tredje dagen två tredjedelar. Om din hund svarar bra på den lindrigare maten och snart får normal avföring igen kan du sakta men säkert införa fodret som din hund brukar äta. Gör det succesivt över några dagar så att magen hinner anpassa sig.

Du kan även hjälpa bakteriefloran i hundens mage på traven genom att köpa tillskott av probiotika hos veterinären eller på apoteket. Upplever din hund återkommande kräkningar eller diarré bör du kontakta en veterinär som undersöker hunden och tar avföringsprover för att se vad som orsakar besvären.

Kontakta veterinären om:

  • Det är en liten hund eller valp som inte vill äta.
  • Din hund är mycket nedstämd eller har uppenbart ont i magen.
  • Du tror att din hund kan ha fått i sig något som satt stopp i tarmen.
  • Du upptäcker mörkt eller svart blod i avföringen eller mycket ljust blod. Även blodiga kräkningar är anledning att uppsöka veterinär.
  • Din hund inte kan behålla vatten utan kräks flera gånger i timmen.
  • Din hund varken vill dricka eller äta alls.

Har du andra frågor? Här kan du läsa fler svar!