Lätt lydnadsträning för din hund

Karin Söderberg är en av landets mest anlitade hundtränare. Här ger hon tre tips på lydnadsträning som alla hundra mår bra av.

1. Vänta vid dörren. Lär hunden vänta vid dörren eller i bilen innan den går ut. En hund som springer ut rakt i gatan kan bli en trafikfara för sig själv och andra. Om hunden reser sig när du öppnar dörren stänger du igen tills den lärt sig att vänta på sin tur. Har du flera hundar kan du säga deras namn innan de går ut, så följer de en turordning. Hundar har en förmåga att lära av varandra.

2. Varsågod och ät! Lär hunden att sitta och vänta på maten för att lugna ner matstunden. Sänk ner matskålen långsamt, om hunden reser sig höjer du upp matskålen igen och upprepar samma procedur tills den har lärt sig och sitter ner tills du säger varsågod.

3. Gå bredvid. Bli ett team med hunden genom att lära den gå bredvid dig utan koppel. En hund som börjar bestämma själv mår inte bra av det och det är viktigt att den inte drar iväg på egna äventyr. Använd rösten eller visselpipa och ha standardkommandon för höger, vänster, stanna och framåt. Belöna när hunden gör rätt!