Lämna hunden ensam hemma – 6 tips

Snart är det dags för en vardag utan konstant sällskap för vovven. Det är viktigt att börja vänja din hund i god tid och skapa en trygg miljö när du ska lämna hunden ensam. Här är några snabba tips för att underlätta för både husse, matte och vovve.

Hur länge får du lämna hunden ensam?

En vuxen hund bör du inte lämna ensam hemma längre än fem timmar. Och enligt jordbruksverket måste du rasta din hund var sjätte timme under dagtid. Valpar, unghundar och äldre hundar behöver rastas oftare än så, vilket du bör ha i åtanke när du planerar tiden du ska vara hemifrån.

1. Börja ensamträna tidigt

Ju tidigare ni börjar ensamträna, desto bättre. För att ge din vovve de bästa förutsättningarna ska ni därför börja redan i valpstadiet. En vuxen hund kommer att behöva mer ensamträning. Ett bra sätt att börja träningen kan vara att lämna hunden ensam i ett annat rum, eller att lämna hemmet i kortkorta stunder. Öka sedan tiden succesivt i en takt som passar vovven.

2. Skapa en trygg plats

Se till att din hund känner sig trygg i hemmet när den blir lämnad ensam. Sätt fram hundbädden, favoritleksakerna och varför inte begränsa ytan till favoritrummet? Ta hjälp av kompostgaller för att skärma av delar av ert hem.

3. Lämna hunden ensam – och rastad

Rasta din hund med en lång promenad innan du lämnar den ensam hemma. Har ni även tid för lek och träning är blir det ännu bättre eftersom det bidrar till att din vovve blir mentalt stimulerad. På så sätt kommer den ha lättare att koppla av när du är borta.

4. Aktivera vovven – lämna något gott

Lägg godis i en aktiveringsleksak, några foderkulor i en toarulle eller placera något gott på ställen runt om i hemmet som din pälskling får syssla med när den blir ensam. På så sätt kan stunden istället vändas till något kul och spännande. Läs mer om hur du aktiverar din hund inomhus.

5. Sätt på vovvevänlig musik

Brittiska forskare föreslår att du ska lugna din fyrbenta vän med avslappnande musik. På Spotify finns många härliga hundlistor för detta syfte.

6. Kolla hunden i kamera

Ta hjälp av en kamera för att hålla koll på hunden när du inte är hemma. Ett enkelt sätt för att hela tiden kunna se din hund i telefonen. Det finns till och med alternativ som gör det möjligt att du kan prata med hunden genom kameran – på så sätt får hunden höra din röst och kan känna sig lite lugnare.