Kungens får ger hundarna ett spännande sommarjobb

Fåraherden och hunduppfödaren Karin Söderberg spenderar sommaren i Stockholm med sina Border collies för att tillsammans valla kungens får på Djurgården. Här berättar hon mer om deras roliga sommarjobb!

Fåraherde på Djurgården bland kungens får

Precis som många somrar tidigare jobbar jag som fårherde i Stockholm för att valla kungens får även i år. Arbetet går ut på att beta Kungliga Djurgården för att hålla det öppet från gräs och sly. Det går en flock tackor med lamm på Norra Djurgården med ca 100 tackor och 150 lamm och det går en flock med ca 60 tackor och 100 lamm på Södra Djurgården. På nätterna och mitt på dagen är de instängda men resten av tiden vaktas de av en fåraherde och betar de grönytor som inte klipps. Fåren håller efter sly och gräs vilket är så smidigt för att man slipper gå med röjsåg.

Hundar vallar kungens får.

Många timmars arbete varje dag

Det är ett fantastiskt sommarjobb eftersom det innebär att hundarna får jobba utomhus många timmar varje dag. Ett arbetspass är uppbyggt så att en hund ofta får jobba antingen förmiddag eller eftermiddag. Och det behövs minst två hundar med på varje pass. För att orka med arbetet under hela sommaren äter mina hundar Granngårdens Högenergifoder som de verkligen gillar. Det är ett köttbaserat helfoder som jag rekommenderar för alla aktiva hundar.

 Kungens får vallas.

Kungens får – en populär sevärdhet

I år blev det en stor förändring i och med covid-19. Det har varit mycket mer folk ute på Djurgården än tidigare, speciellt i början på sommaren. När människor vill umgås utomhus och inte kan resa iväg så blev valet för många Stockholmare därmed Djurgården. Detta innebär att många nya människor kommer och kikar när vi arbetar, det blir mycket frågor och många är imponerade över hur duktiga hundarna och vilket bra jobb kungens får gör.

 

Kennel Vallhunden

Karin Söderberg är ambassadör för Granngårdens hundfoder. Hon bor på landet och är herde, hundinstruktör och driver kenneln Vallhunden. Karin har arbetat med hundar i hela sitt liv, de senaste 25 åren med Border collier.Karin Söderberg