Karin Söderberg: Valpar och lamm på Hulan

Karin Söderberg är hunduppfödare, vallhundstränare och fårahede. Hon är också ambassadör för Granngårdens hundfoder. På gården utanför Huskvarna råder febril aktivitet den här tiden på året. 

Border collie vallar får.

Vintern har ägnats åt att träna flera unghundar. De har tränats ungefär fem dagar i veckan men det är mycket de ska lära sig. De måste ju lära sig fram och stanna och sen även höger och vänster, och sedan att hämta får. Olika hundar behöver tränas på olika saker. En del har det naturligt att gå runt fåren och en del gillar att driva dem. Träningen måste anpassas utefter hunden. Sen är det även väldigt viktigt att de tränas på att kunna tänka själva och agera utifrån fåren.

Border collie valp från Vallhunden.

Border collie vid en säck med valpfoder.

Tess har haft en kull valpar och jag har behållit en, Kitt. Granngården har börjat med valpfoder som vi provat. Jag ger valpfoder tills de är ett år eftersom det är anpassat till den växande valpen. Väldigt gott tycker Kitt.

Lamm på Hulan.

Med våren kommer lamningen och den har gått bra och det är över 50 lamm hittills, bara några tackor kvar som ska lamma.

 

/Karin, valparna och lammen

Tips på vad din valp behöver: https://www.granngarden.se/valp

Karin Söderberg

Karin Söderberg bor på landet söder om Gränna och är herde, uppfödare och hundinstruktör bland annat. Hon driver kenneln Vallhunden. Hon har arbetat med hundar i hela sitt liv, de senaste 25 åren med Border collier.