Uppfödaren Joachim Almgren och fågelhundarna

Jag heter Joachim Almgren och kommer att gästblogga lite om mig och mitt liv med mina stående fågelhundar här på grannliv.se under hösten. Själv bor jag i Kiruna och älskar livet ute i naturen och på fjället mer än något annat. Tillsammans med mina tre bretontikar: Tess, Tindra och Tara är vi ute i naturen så mycket vi bara hinner för att flugfiska, jaga ripa och tjäder, träna hundarna, gå på jaktprov, fotografera, vandra samt åka skidor och köra skoter ute på fjället.

Egen kenneluppfödning

Fisket har alltid varit min stora passion i livet sedan barnsben, och under en period även mitt levebröd som fiskeguide och guideutbildare under ett par år i början på 2000-talet. Fisket var mitt huvudintresse ända fram till dess att jag tog jägarexamen 1997 och skaffade min första stående fågelhund 1999. Det var en bretonhane vid namn Suhlegan Tarzan som senare också blev stamfader och namngivare till min egen: Vakkuniva-Tarzans kennel.

Tarzan blev min stora läromästare när det gäller jakthundsdressyr och jakt med stående fågelhund. Han var en överskottshund utöver det vanliga och en utmaning att få till för en nybörjare som mig, med dålig tajming i dressyrarbetet, vid denna tidpunkt. Tarzan lärde mig allt om vad som krävdes och han blev både svensk jaktchampion, svensk och norsk utställningschampion samt den första svenska hund genom tiderna att ta en vinnarklasspremiering i en vinnarklassfinal på ett Norgesmästerskap, NM-Vinter 2006 på Andöya. En stor händelse för en nybörjare. Där och då väcktes drömmen om att en gång få vinna en NM-final med en hund från egen uppfödning.

Tara apporterar vinterripa.

 

Goda tävlingsresultat

NM-placeringen gav eko och hösten 2006 parades Tarzan med den norska bretontiken Tråslettens Lory. Parningsvalpen som hämtades hem från Norska Glomfjord, var bretontiken Tess. Stammoder i Vakkuniva-Tarzans Kennel och fortfarande still going strong, trots en TTA-opererad korsbandsskada för snart 2 år sedan som hon rehabiliterats från. Tess är oss i dagsläget Sveriges genom tiderna mest premierade breton. Hon slutade 2:a i årets Klubbmästerskap i Kiruna jakt och fiskes hundsektion så sent som den 18:e augusti 2019 i konkurrens med 14 betydligt yngre klasshundar från alla raser i öppen, elit och segrarklass. Inte illa av en snart 13 år gammal jaktprovspensionär med titanplatta i höger bakben!

Vakkuniva-Tarzans Kennel startades 2011 och har sedan dess fött upp 2 valpkullar. Det är med andra ord en väldigt liten och blygsam uppfödning som utgår från kvalitet istället för kvantitet. Målsättningen från start har varit att producera potentiella NM-finalister och NM-Vinnare på bretonsidan. Inget litet mål för en liten bretonuppfödning, eftersom jaktprovsverksamheten i Norge är 4-5 gånger så omfattande som i Sverige sett till alla stående raser totalt.

Tess Tindra och Tara vid Torneträsk strand.

Hundarna Tindra, Tess och Tara

SJCH SUCH NMHFv.2017 Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra är min nu 8-åriga bretontik från kennelns första kull. Tindra och kullbrodern Tiff uppfyllde snabbt målsättningen om NM-drömmen. Tiff var bland de 18 till final 2016 av 200 startande ekipage oavsett ras och jag och Tindra fick ynnesten att NM-Vinterfinalen 2017 som första utländska ekipage genom tiderna. Gennom Tess kom den tredje bretontiken i mitt ”stall” som är Vakkuniva-Tarzans T/S Tara. Hon är 5 år och även numera vinnarklass och elithund och min nästa avelstik.

Inom ett par veckor blir det förhoppningsvis tillökning i familjen med vår 3:e valpkull där Tara blir mamma. Planen är att behålla en valp själv även från denna kull, för framtida segrar och avel. För egen del så är jag utbildad dressyrinstruktör sedan 2004 samt även auktoriserad jaktprovsdomare sedan våren 2012. Att jobba med att utveckla egna och andras stående fågelhundar har blivit en hobby som idag upptar en stor del av mitt liv, vid sidan om mitt vanliga och vardagliga jobb som ekonom på halvtid för ett lokalt golvläggarföretag i Kiruna.

Viktigt med mycket träning och bra kost

Att dressera och träna stående fågelhundar för att nå elitskiktet i Norden på fjäll och i skog som jag strävar efter, skiljer sig inte så mycket från att bedriva elitidrottssatsning för människor. Det handlar om väldigt många timmars träning av olika dressyrmoment som hunden måste klara av, utveckling och förfinande av hundens jaktegenskaper under praktisk jakt och jaktträning samt mycket fysisk träning av olika slag för att bygga upp hunden för att undvika skador.

Appetitt Energy och Appetitt Extreme.

Hundens mat och kost är en annan nyckelfaktor när det gäller att bygga upp en elithund och helt avgörande för att kunna bygga upp hundens muskulatur och leder på rätt sätt. Jag och mina hundar har haft ynnesten att få vara lyckligt lottade ambassadörer för Appetitts hundfoder. Hundarna äter Appetitt Energy en stor del av året, men fodras med Appetitt Extreme under de hårda jakt-, jaktprovs- och träningsperioderna februari t.o.m april. Utöver detta så får de Appetitts Energyboxar och Appetitts torkade vom under långa och tuffa jaktdagar.

 

Joachim och Tindra.

Joachim Algren

Joachim Almgren är uppfödare och medlem i Team Appetitt. Han har tidigare vunnit Norska mästerskapen vinter med sin Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra. Följ Joachim och hundarna på grannliv.se i höst!