Husdjur gör oss gladare och friskare

Att våra husdjur gör oss gladare och ökar livskvaliteten visste vi redan. Men studier visar också att vi blir friskare!

Att vi mår bättre i sällskap av våra husdjur kan nog alla djurägare skriva under på. De senaste åren har flera studier bekräftat att det finns mer än känslomässiga fördelar med att skaffa hund eller katt.

Barn som växer upp med sällskapsdjur löper till exempel mindre risk att drabbas av allergier. Forskning har också visat att djur kan användas framgångsrikt inom vården. Både för att lindra fysisk och psykisk smärta.

Husdjur gör oss gladare och lugnare

Att höra de små tassarna på golvet där hemma ger oss både harmoni och lugn. Det minskar samtidigt stress och rädsla. I en studie från Agria Pet Insurance i Danmark svarade 7 av 10 att deras husdjur gjorde dem på bättre humör. Produktionen av oxytocin – hormonet som både lugnar oss och gör oss mindre stressade – ökar nämligen vid närkontakt med våra lurviga familjemedlemmar.

Studien visar också att livskvalitet ökar och att många känner sig mindre stressade och deppiga i husdjurens närvaro.

Och friskare visar forskning

Det finns också studier som visar att hunden ger oss anledning att leva längre. I en studie från Uppsala universitet visar resultatet att hundägare löper lägre risk att dö av hjärtkärlsjukdomar. Hundägare som bor ensamma löper också lägre risk för hjärtinfarkt och stroke än de som bor ensamma och inte har hund.

– Att vara ensamstående har tidigare rapporterats som en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom och det verkar som att en hund kanske kan neutralisera denna överrisk, Tove Fall, veterinär och docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet.

Det finns med andra ord många anledningar att skaffa husdjur, i alla delar av livet.