Så får du hunden i toppform

Har din hund blivit rundare och verkar tröttare vid fysisk aktivitet? Att hålla hunden vid normalt hull är inte svårt och bland det viktigaste du kan göra för att den ska må bra.

Visst är det lätt att ge efter för ett par bedjande hundögon och ge ett hundkex eller en kaka till hunden? Det kan dock vara en missriktad snällhet, menar Anna Tranell Lindman, veterinär och en av experterna på Agria djurförsäkringar.
– Liksom för oss människor får många hundar i sig för mycket energi i förhållande till vad de gör av med. Nästan 30 procent av alla hundar är överviktiga och i många fall beror det på att hundägare ger hunden det där extra.

Att bära runt på övervikt gör att hundens leder tar stryk samt att hjärta, cirkulation och lever påverkas negativt. Hudsjukdomar är vanligare, immunförsvaret fungerar sämre och livslängden kortas.
– En hund ska inte vara överviktig, hundar är gjorda för att vara aktiva och jobba för sin mat, säger Anna. Att hålla hunden vid normalt hull är egentligen inte svårt, om man ger hunden ett kvalitetsfoder och utfodrar den mängd som står på påsen. Tänk på att det som anges på påsen är ett riktvärde, just din hund kan behöva en lite mindre eller lite större mängd. Vid mycket aktivitet kan man ge lite mer mat och vid träning även motivera hunden med hundgodis. Har man haft en mindre aktiv dag ger man mindre mat.

Alla hundar behöver fysisk och mental stimulans för att må bra. Här är sex aktiviteter att komma igång med – tänk dock på att anpassa träningen efter hundens ålder och ras.

  • Skogspromenader
  • Jogging
  • Cykling
  • Simning
  • Längdskidåkning
  • Agility

Nedan följer några tips på hur man vet att hunden är i normalt hull och hur man får den att gå ner i vikt.

Veterinärens bästa tips:

Testa hundens hull

För att testa om din hund är för tjock känner du på sidorna av hundens bröstkorg. Då ska du känna revbenen utan att behöva trycka. Kontrollera att hunden har en midja – den ska synas från sidan och uppifrån. Tycker du att det är svårt att se? Ibland blir vi hemmablinda, så be gärna andra hundägare om hjälp att bedöma, eller gå till en veterinär.

Mät upp dagsransonen

I ett fullfoder av bra kvalitet finns alla näringsämnen hunden behöver. Mät upp hundens dagsranson på morgonen och lägg i en burk, sedan kan du ta av detta vid träning eller för att belöna under dagen, istället för
kaloririkt hundgodis.

Byt foder och väg hunden

Om din hund är överviktig kan du byta till ett lightfoder, som har mindre energiinnehåll. Är hunden mycket överviktig kan ett dietfoder hjälpa. Väg hunden varannan vecka. Om hunden inte minskar i vikt, minska fodergivan med 20 procent och fortsätt på samma sätt.

Informera alla

Om en hund går på ett bantningsprogram och ändå inte går ner i vikt kan det bero på att någon ger den extra mat. Informera barn och vänner att hunden ska gå ner i vikt, tänk på att ett par ostskivor till en liten hund kan motsvara en hel ost till en människa.

Motionera mera

En hund behöver röra på sig minst ett par timmar om dagen. Motion och mindre energi i fodret är ett ganska enkelt recept för viktnedgång. Men om din hund är mycket överviktig behöver du först få ner vikten innan du kan öka på träningen.

Aktivera matstunden

Vissa hundar slukar maten på några sekunder och har svårare att känna sig mätta. Använd en foderboll eller en matskål utformad som en labyrint som gör det trixigare för hunden att få i sig maten.

Ta hjälp av en veterinär

Om din hund är mycket överviktig är det bäst att gå till veterinären för en hälsokontroll innan du börjar viktminskningen, för att utesluta att hunden lider av en ämnesomsättningssjukdom eller
annan bakomliggande sjukdom. Därefter kan du få hjälp med att lägga upp ett bantnings- och/eller träningsprogram.

Granngården har ett stort sortiment av hundfoder och hundmat till bra priser för alla hundraser och storlekar. Handla hundfoder online på granngården.se och välj leverans smidigt hem till dörren.