Helenas drömjobb hundfysioterapeut

Granngarden_Hundstrech13nyGenom att lämna sitt trygga kontorsjobb och istället arbeta med det hon älskar fick Helena rätt balans i livet. Som hundfysioterapeut hjälper hon idag hundar att hitta samma sak.

En dag på banken kände Helena Ekström att hon hade fått nog. Vad hade hänt med hennes barndoms drömmar om att bli bondmora, bo på landet och ta hand om gårdens alla djur? Trött på inrutade rutiner, fast i pappersarbete vid ett skrivbord hon kände allt mindre lust att sitta vid, tog hon ett avgörande beslut.
– Efter att banken sagt nej till mitt förslag att gå ner till deltid pratade jag med min man Peter hemma och sa sedan upp mig.

Via en distansutbildning på Naturmedicinskt Hälsocenter i Göteborg utbildade hon sig till hundfysioterapeut under två års tid och sedan november 2009 tar hon emot patienter i familjens villa i centrala Nynäshamn och kan leva helt på sitt djurintresse. Hon tycker fortfarande om siffror, men idag använder hon den lusten till att sköta ekonomin och bokföringen i det egna företaget istället. Alsema fysioterapi erbjuder behandling av olika smärtrelaterade tillstånd genom att använda stretchövningar, ultraljud, akupunktur och aminosyror.
– Idag kan jag planera min egen tid och får arbeta med det jag tycker är allra roligast, det vill säga att hjälpa hundar och människor att må bättre.

För det är inte bara hundar som söker hjälp hos Helena för ömmande ryggar. Hon tar även emot och behandlar människor. Som fysioterapeut har man en anatomisk utbildning och kunskap om hur muskler, skelett, leder, senor och ligament fungerar och detta används för att lokalisera och behandla olika smärttillstånd.
– Vanligast är olika typer av rygg- och knäproblem. Oftast har man varit hos veterinär och inte lyckats komma tillrätta med problemet, berättar Helena.

Maya, Selma (som gömmer sig), Elsa, Alice och Bella.
Familjens portugisiska vattenhundar Maya, Selma (som gömmer sig), Elsa, Alice och Bella.

Dottern Sofia Ekström, även hon nyutexaminerad hundfysioterapeut, hjälper till och tar patienter på kvällar och helger. Just nu planerar man för att utvidga verksamheten med ytterligare ett behandlingsrum. Marknaden för alternativ veterinärmedicin växer stadigt i Sverige.
– Det är en effekt av att vi ser annorlunda på våra husdjur idag. De har blivit våra familjemedlemmar och vi är måna om deras hälsa på ett annat sätt än tidigare, tror Helena.

Alla levande varelser behöver balans i kroppen. Obalans som kanske skett genom en olycka för länge sedan, ibland redan som valp, kan utlösa motreaktioner i form av smärta långt senare.
– Hundar är precis som vi människor. De får också ont i ryggen ibland utan att man vet varför. Problemet är att de inte kan säga det till oss, utan vi måste lära oss att läsa av det i deras kroppsspråk. Hundar är dock mer tacksamma patienter än människor eftersom de svarar så snabbt på behandlingen. Oftast ser man effekt redan efter det första besöket.

För att ultraljudet ska fungera krävs en bra kontakt med hundens hud. Sofia blöter pälsen med en svamp innan hon sätter på gel. Hon för instrumentet i små repetitiva rörelser sakta över området som ska behandlas. Att gå igenom en hel behandling tar ofta 45 minuter. Många av patienterna somnar under tiden.
För att ultraljudet ska fungera krävs en bra kontakt med hundens hud. Sofia blöter pälsen med en svamp innan hon sätter på gel. Hon för instrumentet i små repetitiva rörelser sakta över området som ska behandlas. Att gå igenom en hel behandling tar ofta 45 minuter. Många av patienterna somnar under tiden.

När en patient kommer med sin ägare till Helena eller Sofia börjar de alltid med ett långt samtal där man går igenom sjukdomshistoria och hemförhållanden. Därefter tittar man på hur hunden rör sig.
– Ofta kan vi misstänka var problemet sitter redan när vi tittar, sedan får man det bekräftat genom att gå igenom alla delar på hunden. Efter stretch behandlar vi exempelvis med ultraljud och stretchar sedan igen för att se om det blivit någon skillnad, berättar Sofia.

Ultraljud stimulerar till ökad blodcirkulation i musklerna, ungefär som massage.
– Fördelen med ultraljud är att vi aldrig kan skada med det och att vi kan komma åt på ställen som är svåra att nå med massage. Vi försöker locka upp hunden på behandlingsbordet, vilket kan vara svårt första gången om patienten har riktigt ont eller inte vill bli hanterad. Efter första behandlingen brukar dock hundarna märka att det ger en förbättring och hoppar självmant upp och lägger sig. Många somnar.

Målet för Helena och Sofia är att få krampande muskler att slappna av så pass mycket att de kan börja självläka och kroppen kan återfå sitt normaltillstånd. Första besöket med behandling tar en och en halv timme, men oftast måste man behandla ett antal gånger för att få en permanent förbättring.
– Ibland kan hunden bli halt igen efter en behandling, trots att den har varit besvärsfri ett tag. Det är helt normalt och beror på att kroppen fortfarande försöker att hitta tillbaka till normaltillståndet men ännu inte nått dit, förklarar Helena.

Sofia minns första gången hon behandlade en patient och den fantastiska känslan av att kunna hjälpa en utdömd hund att få tillbaka ett normalt smärtfritt liv. Sedan dess har flera följt.
– Jag minns särskilt en matte som villrådig sökte upp oss med sin flatcoated retriever. Bäckenet var helt snett på röntgenbilderna, veterinären kunde inget göra. Ägaren ville ha hunden till bruksspår och utställning, hennes väninna rådde henne att ta bort hunden. Vi såg direkt att den nästan saknade muskler helt på ena bakbenet och hade kraftigt förkortade muskler på det andra. Den gick i behandling hos oss ett antal gånger, blev smärtfri, jämnt musklad på båda bakbenen och lever ett aktivt liv. Idag får hunden priser på utställningar och har blivit viltspårchampion.

Helenas första riktiga patient var en portugisisk vattenhund vars rygg var böjd som en ostbåge.
– Det var en lydnadshund som de hade röntgat ett antal gånger. Hon haltade på olika ben varje gång. Ingen hade känt igenom musklerna. Precis som idrottsmän behöver hundar som tränar på elitnivå uppvärmning och stretch efter ett träningspass. Ofta slänger man bara in hunden i bilen. Musklerna blir allt kortare med tiden, vilket leder till obalans och skador.

Vissa försäkringsbolag betalar fysioterapi om det remitterats av veterinär som eftervård.
– Både de och hundägarna skulle tjäna på att även förebyggande behandlingar ingick. Då skulle många hundar slippa gå så långt som till operation och flera veterinärbesök, tror Sofia.

Granngarden_Hundstrech8

Även om fysioterapin står för den största delen av försörjningen har Helena och Sofia även uppfödning av portugisisk vattenhund. Att det blev just den rasen familjen fastnade för beror på pappa Peter.
– När vi träffades hade jag en golden retriever som ingick i paketet när han valde mig, berättar Helena.

Det fanns bara ett problem, Peter var superallergisk mot hund.
– Han gjorde pricktest och läkaren sa att han aldrig hade sett en så kraftig reaktion mot hund. Det var en pingisboll han fick på armen, skrattar Helena.

De flyttade ihop och Helenas golden blev gammal och dog. Men inte längtan efter en ny hund. Den växte sig allt starkare och barnen stämde snart in i tjatet på Peter hemma. Via en bekant fick hon höra talas om att vissa allergiker tålde portugisisk vattenhund.
– Vi besökte en kennel ett par gånger där Peter borrade in näsan i hundarna och valparna. Vi fick även träffa en ”portis” här i Nynäshamn. Peter fick ingen reaktion och vi vågade ta steget att skaffa en hund.

Familjens Selma kom till dem i maj 2005 och blev startskottet på allt. Hon har även bidragit med en del i företagets namn (vid registreringen av Alsema fysioterapi hade familjen tre portisar: Alice, Selma och Maya, som blev Al Se Ma).
– Ganska snabbt kände Peter att han också ville ha en hund eftersom Selma blev så mycket ”min hund”. I december kom därför Alice till. Inom loppet av ett halvår hade vi plötsligt två hundar här hemma.

När Grannliv kommer på besök piper elva treveckorsvalpar runt i ett av rummen. Små liv som förhoppningsvis får härliga långa hundliv i full balans.

Helenas sex stretchtips:

För alla övningar gäller det att hålla 10–15 sekunder och sedan släppa efter.

1. Baksida axel
Sträck ut baksida axel genom att föra ett rakt framben rakt ut framåt. Hunden kan du stabilisera genom att ha den mellan dina ben.
Sträck ut baksida axel genom att föra ett rakt framben rakt ut framåt. Hunden kan du stabilisera genom att ha den mellan dina ben.
2. Höftböjare
Höftböjaren är hundarna ofta duktiga på att sträcka ut själva, men du kan göra stretchen genom att stödja hunden mot ditt ben samtidigt som du sträcker ut bakbenet bakåt genom att hålla på hundens lårmuskel och knä.
3. Rumpa
Rumpan sträcker du genom att hålla hunden mellan benen, ta tag och lyfta upp benet i böjt läge, sedan föra in det under hundens kropp.
Rumpan sträcker du genom att hålla hunden mellan benen, ta tag och lyfta upp benet i böjt läge, sedan föra in det under hundens kropp.
4. Baksida lår
Granngarden_Hundstrech4
Baksida lår är den svåraste, men kanske viktigaste stretchen. Den kan göras stående genom att föra ett rakt ben framåt.
Baksidan av lår kan även sträckas ut sittande. Använd då din fot och insidan av ditt lår för att stabilisera hundens rygg under stretchen.
6. Nacke
Lydnadshundar som hela tiden tittar upp på föraren får ibland nackproblem. Stretcha sidan av nacken genom att föra huvudet ned mellan benen och snett nedåt åt sidorna.
Lydnadshundar som hela tiden tittar upp på föraren får ibland nackproblem. Stretcha sidan av nacken genom att föra huvudet ned mellan benen och snett nedåt åt sidorna.

 

Så får du friskare hund!

Skogspromenader i kuperad terräng tvingar hunden att röra hela kulleden vilket minskar risken för artros. Därför bör vi människor också undvika hissar och rulltrappor.
Springa fritt utan koppel ibland ger hunden chans att sträcka ut musklerna ordentligt.
Värm upp genom att promenera raskt 10–15 minuter innan ett träningspass i exempelvis agility. Gör samma sak efteråt som nedvarvning.
Stretcha regelbundet plus en halvtimme efter träningspass.

 

Granngarden_Hundstrech12”Jag tycker att hundar är enklare att behandla än människor. Särskilt äldre män kan ha svårt att säga till vid smärta vilket gör det svårt att ställa diagnos.”, Sofia Ekström, Alsema Fysioterapi

 

Hundfysioterapi

Fungerar skadeförebyggande för elittränande hundar eller som behandling vid smärtrelaterade problem. Behandling sker genom uppmjukning av muskler och senor. Behandling kan betalas av vissa försäkringsbolag via remiss hos veterinär.