Härligt hundliv på Häringe

Granngarden_Hund_Haringe-slott_412_1

I takt med att hunden har fått en ny status som familjemedlem välkomnar allt fler restauranger och hotell hundar som gäster. Cecilia, Janne och den amerikanska cocker spanieln Charlie tog en tur till Häringe Slott.

Höstsolen strålar genom det gula lövverket in i frukostsalen på Häringe Slott norr om Nynäshamn. Doften av färska frallor och nybryggt kaffe fyller rummet. Det klirrar svagt från några av de par som sorlar i lokalen. Det hade kunnat vara en härlig frukost på vilket exklusivt hotell som helst om det inte hade varit för vad som händer under de vita bordsdukarna …

På Häringe Slott är hundar varmt välkomna, något som den amerikanska cocker spanieln Charlie med ägarna Cecilia och Janne uppskattar.
– Det är jätteskönt att man får ta plats här, att inte känna att man är i vägen, säger Cecilia.

Som hundägare är man i Sverige van att knöka ihop sig i något enstaka, mindre fint rum på hotellet. Man anpassar sig och får ibland känslan av att vi med fyrfota familjemedlemmar deltar i samhället lite på undantag. En middag på restaurang måste bli lagom lång så att inte det gnagande dåliga samvetet över hunden hemma ger smak åt maten.
– Vi brukar resa bort med ett annat par en gång om året och göra något tillsammans. Men då är det faktiskt nästan svårare att hitta hundvakt än barnvakt.

Glädjande nog finns det allt fler undantag från den bilden. Kontinentala vanor, allt fler hundägare, flexiblare EU-regler och en förändrad syn på hunden som husdjur ligger bakom, berättar Sofia Swärd, marknadsansvarig för kedjan c/o Hotels där Häringe Slott ingår. I hotellkedjan där en rad exklusiva herrgårdar och slott ingår, däribland välkända Grythyttans Gästgivaregård, har man tagit ett aktivt beslut sedan några år tillbaka att välkomna även fyrfota gäster.
– Hotellkedjans ägarinna Jenny Ljungberg har själv en golden retriever och älskar att resa. För oss är det viktigt att du som hundägare känner dig lika välkommen som gäster utan hund. Vi tycker att man ska kunna ta med sig sin livsstil dit man kommer och inte behöva ändra på det man tycker om.

Häringe Slott har haft många excentriska ägare under åren. Torsten Kreuger lät på 1930-talet installera en swimmingpool med rutschkana från ett badrum på andra våningen. Idag välkomnar hotellet även fyrfota gäster.
Häringe Slott har haft många excentriska ägare under åren. Torsten Kreuger lät på 1930-talet installera en swimmingpool med rutschkana från ett badrum på andra våningen. Idag välkomnar hotellet även fyrfota gäster.

Häringe Slott är inte ensamt om att inse hundägarnas köpkraft. När inte bara uteserveringar utan också exklusiva restauranger börjat öppna dörrarna för hundar, då vet man att en ny trend är på gång.
– Vi var tidigt ute med detta. För några år sedan var det omöjligt att ta med sig hunden på krogen. Jag var själv på lunchmöte med hunden under bordet på Tures i Sturegallerian i Stockholm i förra veckan, säger Sofia.

I USA blir det allt vanligare med hundvänliga alternativ.
– Där är det naturligt att hela familjen ska vara med. I Sverige håller man mer på oskrivna regler och utgår ifrån att hunden inte är välkommen.

Till slottet kommer alla typer av familjer. Par med hund, barnfamiljer och de som promenerar dit för att ta en eftermiddags-scones.
– Hit kommer alla som vill uppleva lite extra flärd. Du ska kunna göra nästan allt som du kan göra utan hund, tycker vi. Äta frukost och middag, ta en drink i salongerna. Sommartid kan du ha hunden med vid poolen, dock inte i, då får du gå och bada i havet eller ta långa promenader i Häringehalvöns naturreservat, berättar Sofia.

Bor du över natten får du en lånesäng till hunden, vattenskål, lite hundgodis och påsar när du kommer. Även om man välkomnar hundar är man noga med att respektera de som har allergi.
– Vi brukar säga att välvårdade hundar får vara i vissa salonger, matsalar och i de flesta av våra rum. Men vi har också salonger, rum och matsalar där hundar aldrig får vara. Vi är medvetna om att vi exkluderar vissa gäster som är mycket allergiska, men det valet har vi gjort eftersom vi istället välkomnar en stor grupp hundägare som i vanliga fall är exkluderade.

Cecilia och Janne med deras amerikanska cocker spaniel Charlie trivs i slottsmiljön...
Cecilia och Janne med deras amerikanska cocker spaniel Charlie trivs i slottsmiljön…

Med en stor dos humor har hotellkedjan valt att sticka ut i sin marknadsföring.
– Jag fick själv upp ögonen för kedjan eftersom jag har en dalmatiner hemma, säger Sofia.

Kedjans färgstarka annonsering passar extra bra på just Häringe Slott, eftersom många av ägarna genom århundradena har varit excentriska personligheter med vana att sticka ut.

Gustav Vasa lät 1525 uppföra ett varv och en bas för örlogsflottan på Häringehalvön. Greve Gustav Horn ersatte 1657 träslottet med den stenbyggnad som står där än idag. På 1930-talet moderniserades slottet av tändsticksmiljonären Torsten Kreuger som lät installera kylskåp, bygga Sveriges första utomhuspool av olympiska mått och en bowlingbana. När han senare åtalades för förskingring sålde han slottet till sin bekant Axel Wenner-Gren, grundaren av Electrolux, i tron att han så småningom skulle kunna köpa tillbaka det.

Axel var på 30-talet en av världens rikaste män. Han gav slottet till sin fru Marguerite med orden ”Häringe is yours, baby!”, utan en tanke på att någonsin ge tillbaka det till Kreuger. Paret Wenner-Gren fyllde Häringe med antika möbler, silverföremål, dyrbara vapen och exklusiva mattor. Slottsparken utsmyckades med statyer från bland annat Peru och Irland, man plockade även in nordiska gudar avbildade i sandsten. På 30-talet var en rad berömdheter gäster på Häringe: Danny Kaye, Josephine Baker, Karl Gerhard och Zarah Leander är några. Under en sommar bodde även Greta Garbo där.
– Hon hade särskilda önskemål och tyckte exempelvis inte om rum med kanter, lät hon meddela. Wenner-Grens inredde då ett särskilt rum till henne i en av flyglarna inför hennes ankomst …

En promenad i parken efter maten är aldrig fel. Särskilt inte efter en god lunch där hela familjen fått något gott att äta. På Häringe finns en särskild meny för hundarna med små och stora rätter.
En promenad i parken efter maten är aldrig fel. Särskilt inte efter en god lunch där hela familjen fått något gott att äta. På Häringe finns en särskild meny för hundarna med små och stora rätter.

Efter Axels död tömdes slottet på allt av värde av bland andra familjens revisor. Kräftkungen Olle Hartwig, ägare till Pandalus, köpte det tomt på 60-talet för en billig penning och har genom ett idogt spårningsarbete försökt att återställa slottet i sin forna glans. År 1999 köptes Häringe Slott av familjen Ljungberg och införlivades i Jenny Ljungbergs företag c/o Hotels.

Den allra mest färgstarka av ägarna är kanske Marguerite Wenner-Gren som mot slutet av sitt liv flyttade till sin ranch i Mexiko. På egen begäran begravdes hon vid slottet 1973, trots myndigheternas protester. Hon gav ut två diktsamlingar under sitt liv. Enligt vittnesmål var Marguerite en udda figur som älskade färgstarka kläder. Till vardags svepte hon omkring i pyjamasliknande kreationer och brukade ta en cocktail innan middagen varje dag. Hon var en respektingivande person som kanske uppskattade djur mer än människor … Framför allt älskade hon hundarna som var hennes älsklingar.
– I parken finns ett stort träd planterat, inhägnat med kätting. Där finns hennes 38 hundar begravda. Hundarna hade hon pli på och med ett knäpp från fingrarna hoppade de upp och satte sig på rad på stenräcket vid poolen, berättas det.

Vad hennes hundar fick att äta är svårt att säga, men på Häringe finns idag en hundmeny med olika storlek på rätterna.
– Det är vanliga charkuterier. En lyx för de hundar som klarar av att äta något utöver det vanliga, betonar Sofia.

Reaktionen bland gästerna har mestadels varit positiv.
– De flesta blir överraskade och tycker att det är hemtrevligt. Vissa blir förvånade att vi till och med låter hundarna ligga i de antika möblerna.

Cecilia, Janne och Charlie instämmer.
– Jag tror många har längtat efter sådana här resmål. Vi åker sällan på weekends eftersom vi har både småbarn och hund, men det här var fantastiskt! Vi kommer med all säkerhet att återvända, säger Cecilia.

Mycket av den historiska inredningen, särskilt takmålningar och annan fast inredning i huvudbyggnaden, har bevarats. Rummen som ligger i flyglarna är dock gjorda i modern stil och avspeglar kanske hur exempelvis den extravaganta Marguerite Wenner-Gren hade inrett ett rum om hon hade levt idag.
Mycket av den historiska inredningen, särskilt takmålningar och annan fast inredning i huvudbyggnaden, har bevarats. Rummen som ligger i flyglarna är dock gjorda i modern stil och avspeglar kanske hur exempelvis den extravaganta Marguerite Wenner-Gren hade inrett ett rum om hon hade levt idag.

Var får hunden vara?

År 2006 anpassade Sverige sin lagstiftning till EU och reglerna blev mer flexibla. Hundar får fortfarande inte vistas i lokaler där ”livsmedel kan kontamineras”. Men det är upp till den kommunala tillsynsmyndigheten att avgöra vad som menas med det och bedömer från fall till fall. Ansvaret för att följa reglerna ligger på restaurangägaren som bestämmer vad som gäller hos honom eller henne. Därför är det fortfarande många som inte vågar bjuda in hundar, även i de fall man har så stora ytor att man skulle kunna göra det på ett ”allergivänligt” sätt. Det är ovanligt med finare krogar där man får ta med sig hunden in. Några undantag är Grythyttans Gästgivaregård, Häringe Slott, Brasserie Elverket i Stockholm och Krägga Herrgård i Bålsta.