Håll vikten – 3 tips för en överviktig hund

Det är inte bara vi människor som kan lägga på oss över vinterhalvåret och storhelgerna. Här kommer några goda tips för att hjälpa hunden gå ner i vikt på det nya året.

Övervikt hos hundar är ett stort hälsoproblem som kan ställa till en hel del för hundens hjärta, leder, kärl och immunförsvar. I värsta fall med kortare livslängd och diabetes som följd. Men det finns mycket du kan göra för att hjälpa din fyrbente vän. Varför inte börja 2019 med ett gäng goda vanor?

Begränsa godiset

Hundmaten är sällan det stora problemet, utan snarare det som de bedjande ögonen ställer till med. Den där lilla godbiten, resterna från matbordet eller det dåliga samvetet som gör att vi kanske sticker till vår vän något extra gott. Det betyder också att dra ner på grisöron och ben som innehåller mycket protein. Vill du ändå ge godis, tänk på att minska maten med motsvarande energimängd.

Mer motion

Att ändra sitt eget mönster är svårt och därför kan det behövas hjälp. Antingen för att kunna hitta mer tid i vardagen till att promenera och leka med hunden – eller så kanske det finns någon i din närhet som kan tänka sig ta hunden på promenad några extra gånger i veckan?

Rätt mat – och mängd

Ett annat hjälpmedel är att byta till ett foder med mindre energiinnehåll. Det kan vara särskilt effektivt om din hund bara är lite överviktig. Om hunden dessutom börjar bli gammal kan det vara klokt att gå över till ett seniorfoder. De innehåller mer näringsämnen så att hunden får i sig allt den behöver även med mindre portioner. Vid kastrering kan ämnesomsättningen ändras så att hunden behöver mindre energi än tidigare. Välj då foder märkta sterilized eller light. Om det inte hjälper kan det vara läge att dra ner på fodermängden.

 

När är hunden för tjock?

För att testa om din hund är för tjock känner du över revbenen. Kan du lätt känna dem är hunden under- eller normal-viktig. Om du måste trycka för att känna revbenen är djuret överviktigt och kan du inte känna revbenen alls lider hunden av extrem fetma. Saknar hunden midja är detta också ofta ett tecken på övervikt.

Hundfoder diet Granngården.Om hunden väger 15% över idealvikten för rasen talar man om fetma. Mellan normalvikt och upp 15% innebär övervikt. Lider hunden av kraftig fetma, besök gärna en veterinär innan en bantning inleds.

Här hittar du hundfoder för överviktiga hundar