Goda råd till dig som väntar valp

Grannliv_Granngarden_215_valptiderSå här års är det många som går i väntans tider och det är underbart att få hem en valp. För den som aldrig har gjort det förut finns många goda råd att ta till sig. Här bjuder vi på några av dem. 

Många är vi som drömmer om en underbar liten hundvalp. Tänk de oemotståndliga valpögonen eller de små tassarna som möter dig när du kommer innanför ytterdörren. Att få busa, leka och börja bygga på en livslång vänskap där den livsglada hunden blir en given familjemedlem och vän.

Att skaffa valp är självklart förenat med stor glädje men också ett ansvar både mot valpen och den egna familjen. Vem ska ta hand om hunden på dagarna? Tänk på att en hund – valp som vuxen – aldrig får lämnas ensam mer än fem timmar under ett dygn, totalt. Att uppfostra en valp tar också mer tid än man kanske tror och det räcker inte med en enkel valpkurs för att vara redo.

Tänk efter och planera noga
Var noggrann i förberedelserna och när ni som familj har tagit beslutet att skaffa valp kommer den givna frågan vilken ras som passar just er? Först och främst måste man ha klart för sig vad hunden ska användas till, om den enbart ska vara sällskapshund, användas till jakt eller på gården. Energinivån som hundrasen normalt har är också viktig att ha med i beräkningen. Är du väldigt aktiv själv ska du givetvis ha en aktiv hund som kan möta din energinivå.

Var en medveten konsument och gå både efter huvud, hjärta och magkänsla. Men ha inte bråttom – det är inte alltid enkelt att hitta en ras som passar er eller en bra uppfödare.

Snuttetrasa hos uppfödaren
Ett bra tips är att alltid be om att få träffa både uppfödaren och valpens mamma. På så sätt knyter du viktiga band till uppfödaren och bygger ett förtroende som du kan ha stor nytta av under hela hundens liv. Hos uppfödaren kan du ställa alla möjliga frågor, hur man tar hand om hundens päls och klor eller hur mycket en valp äter. Dessutom får du träffa valpens mamma vilket brukar ge en fingervisning om vilken energi och personlighet din valp kommer att få.

Väl hos uppfödaren är det lätt att låta sig förföras av de bedjande ögonen hos en valp som sitter i hörnet och inte hänger med övriga flocken. Om det är någon hund som kommer att visa sig ha hälsoproblem är det stor sannolikhet att det kommer att vara just den valpen. Välj hellre en som är precis lagom tjock, stor och ser välmående ut. Har du barn kanske du ska tänka dig för innan du väljer den mest exalterade av valparna i flocken.

Ge valpen mycket kärlek och närhet, speciellt de första veckorna. Den nya familjen blir valpens flock och mycket sällskap gör att valpen snabbare känner tillit och trygghet i den nya familjen och omgivningen.
Ge valpen mycket kärlek och närhet, speciellt de första veckorna. Den nya familjen blir valpens flock och mycket sällskap gör att valpen snabbare känner tillit och trygghet i den nya familjen och omgivningen.

När valpen är mellan fyra och sex veckor kan det vara läge att besöka både mamman och valparna. Ta gärna med en snuttetrasa eller liknande som du lämnar hos dem. När valpen senare flyttar med dig hem tar du med snuttetrasan. På så sätt känner den sig tryggare direkt i sin nya omgivning och kan acklimatisera sig lättare. Då är det också viktigt att veta om valpen åkt i bil tidigare. Annars kan det medföra ett stressmoment som är viktigt att vara medveten om som ny hundägare.

Valpsäkra ditt hem
Veckorna innan valpen kommer hem för första gången kan det vara bra att anpassa hemmet efter den nya kamraten. Sätt upp grindar så att valpen inte kommer i närheten av balkong eller trappa.

Det kan också vara en idé att plocka undan sladdar och annat som valpen mer än gärna tuggar på. Valpar älskar att tugga och gnaga på saker. I början kan det därför vara bra att spruta lite ättika på lister och andra föremål som man är rädd om. För att undvika bitmärken och kiss i mattorna kan det vara smart att rulla ihop dem fram till den dagen valpen är rumsren. Ett tips är också att ta bort skor.

Samla familjen vid hemkomsten
När du efter lång längtan äntligen får hem din valp är det viktigt att hela familjen är samlad så att valpen direkt förstår vilka som ingår i den nya familjen. Sen kan du med enkla medel bygga upp en miljö som din valp trivs och känner sig trygg i.

De första veckorna kan det vara bra att låta din valp sova i samma rum som antingen husse eller matte. Bär den och ha den i knäet. Den nya familjen blir valpens flock och mycket mänsklig kontakt ger ofta glada och harmoniska hundar.  Valpar är väldigt beroende av sällskap den första tiden, planera gärna in semester för att lära känna din nya valp och träna den i tillit.

Det är mycket som en liten valp ska ta in men det är viktigt att den känner att den kan lita på sin omgivning, att människor är snälla. Hunden liksom människan trivs när det är ombonat. Se till att ge valpen en riktigt mysig och mjuk plats att sova på. En sovkorg kan vara bra att introducera efter en tid när valpen inte längre tuggar sönder den.

Stör inte sömnen
Valpen är beroende av sin sömn och därför är det viktigt att valpen får lugn och ro och inte sover i barnens rum. Se till så att barnen i familjen eller gäster inte stör valpen i sömnen hur bedårande den än är. Däremot ska du umgås mycket med din valp och visa tidigt vad som är rätt och fel, var vänlig men bestämd mot din nya familjemedlem. Under de första 20 veckorna är valpen nämligen som mest formbar. Och glöm inte att ta vara på den första tiden med er nya valp, den tiden kommer inte tillbaka.

Måsten vid valpköp:

Köpeavtal utfärdat av Svenska Kennelklubben.
Registreringsbevis med stamtavla.
ID-märkning tatuerad i örat eller som chip.
Veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än sju dagar.
Avmaskning minst två gånger de  första åtta veckorna.

 

Grannliv_Granngarden_215_valptider_labradorPopulära raser:

För första gången på många år ökar antalet nyregistrerade valpar. Här är de populäraste raserna:

 1. Labrador retriever
 2. Jämthund
 3. Golden retriever
 4. Tysk schäferhund
 5. Chihuahua, långhårig
 6. Shetland sheepdog
 7. Cocker spaniel
 8. Cavalier king charles spaniel
 9. Border collie
 10. Chihuahua, korthårig
 11. Staffordshire bullterrier
 12. Fransk bulldogg
 13. Norsk älghund, grå (gråhund)
 14. Chinese crested dog
 15. Bichon havanais