Gårdsbacken åker till Skottland

gardsbackenst1

Jag brukar oftast berätta om saker som händer på Gårdsbacken i mina inlägg, men idag ska jag lämna gården… Vi ska till och med lämna landet.

Jag och min andre hälft Danne, planerar nämligen som bäst vår resa till Skottland med egen bil. Vi har bilat i Skottland vid ett par tillfällen förut, men skillnaden den här gången är att nu reser vi med hundarna, eller rättare sagt två av hundarna, Gimmie får stanna hemma. Vi har skaffat hundpass till både Fame och Lime och även rabiesvaccinerat dem, vilket lagen kräver om man vill ta med dem till Storbritannien. Vi har redan nu bokat tid hos veterinären för avmaskning några dagar innan avfärd.

gardsbackenst6
Fame och Lime har fått sina hundpass och väntar nu bara med spänning på att få resa till Skottland.

Det är en drömresa för oss som kommer att bli verklighet. Vi har bokat färjan över till England och nästan alla hotellnätter. I mitten av juli, kommer vi att ha packat bilen och tar sikte söderut, då börjar vår Skottlands turné 2015.

Skottland ligger varmt om våra hjärtan och vi vet av erfarenhet att skottarna är mycket gästvänliga.

gardsbackenst5

I över två veckor kommer vi att vara globetrotters och vilka äventyr vi har att se fram emot! Jag hade en önskan att få besöka en lantbruksmarknad och samma dag som vi kommer i land hålls Ashby Show, en anrik marknad som i fjol firade 100-års jubileum. Här kommer det att visas upp nötboskap, får och hästar av många olika raser. Vilken perfekt start på vistelsen.

Våra två första nätter i Skottland kommer att spenderas på Skeldale House i Askrigg. Kanske ringer det några klockor för någon av er…? I Askrigg spelades nämligen den populära tv-serien ”All creatures great och small” eller som den heter i Sverige ”I vår herres hage” in. Både Danne och jag satt bänkade som små framför tv’n i slutet av 70-talet när serien sändes för första gången. Den handlar om veterinär James Herriot och hans kollega Sigfried Farnon i Yorkshire under 30-talet. En helt underbar serie och vi längtar efter att få ta en öl på Drover’s Arms, James och Sigfrieds pub och där känna historiens vingslag.

gardsbackenst3
I modern tid har olika tartanmönster blivit associerade med skotska klaner och familjer. Det finns hundratals officiellt registrerade tartanmönster. Vissa har historiska källor, men flertalet är moderna varianter eller helt nya designer. Gårdsbackens tartan skulle så klart innehålla färger av limegrönt och rosa…

Vår främsta anledning till vår resa är att vi ska träna och tävla i fårvallning. Vi har fått kontakt med ett par av Skottlands främsta vallhundstränare och bokat in fem dagars träning hos dem. Vi hårdtränar hundarna för tillfället för att de ska vara i mycket bra fysik form till Skottlands turnén. Vi ser så mycket fram emot att få lära av de bästa och vi kommer att suga åt oss som svampar det som de kan lära oss, de har fårvallning i blodet genom generationer som fårbönder och med Border Collies som medarbetare. Rasen Border Collie härstammar från gränstrakterna mellan England och Skottland så Fame och Lime kommer förmodligen att känna sig som hemma där.

Danne har alltid drömt om att få valla på de skotska hedarna och nu kommer den drömmen att bli sann. Vi har anmält Fame till en vallhundstävling på skotsk mark vilket känns jättespännande. Det kommer att bli en lärorik upplevelse, både för oss och för Fame. Förhoppningsvis kommer vi att hitta en tävling att starta Lime i också.

gardsbackenst2
Fårvallning kommer att vara det främsta temat på vår resa och vi hoppas kunna knyta många nya kontakter och lära oss massor av nytt…

Efter att tränat och tävlat vallning i några intensiva dagar så reser vi till Edinburgh. Jag har så trevliga minnen från den staden från vår förre vistelse i Skottland. Här ska vi mysa och må gott och besöka stadens vackra gamla slott. Förmodligen kommer det vara skönt för hundarna att få lite välförtjänt vila några dagar. Vi kommer nämligen att ha möjlighet att träna dem vid ett par ytterligare tillfällen, senare under resan.

Lite rolig kuriosa är att Skottland verkligen rymmer flera av våra intressen, Border Collies och fårvallning, maltwhisky och golf, allt under ”samma tak”. Under denna resa ska vi dock inte spela golf,  vår förra resa spenderade vi däremot en hel vecka i St Andrews och hade förmånen att få se alla dåtidens golfstjärnor, som Seve Ballestreros, Nick Faldo, Jesper Parnevik, Ian Woosnam och ”the White Shark” Greg Norman och många fler. Det är dock svårt att kombinera golf och fårvallning, då båda är mycket tidskrävande.

Maltwhiskyn kommer att finnas med under resan och vi kommer att besöka Islay och några av öns många destillerier. Vi har döpt våra valpar efter skotska whiskydestillerier och vi kommer att göra personliga besök på några av dem. Vi tycker nämligen att dessa namn är så vackra och de har ofta betydelsen på var destilleriet är beläget, som till exempel… Knockando, som betyder liten svart kulle. Laphroaig betyder, den vackra sänkan vid den breda viken.

gardsbackenst4
”Nessie” simmar lugnt i Loch Ness och vi hoppas att få se en glimt av henne…

Detta var en sammanfattning i stora drag av vår planerade Skottlandsturné. Som avslutning så kommer vi att besöka Scottish National i trakterna av Inverness, där Skottlands allra bästa vallhundsekipage kommer att delta, det kan inte bli så mycket bättre avslut kan vi tycka…!!!

Resan känns verkligen jättespännande och vi planerar att kontinuerligt uppdatera Gårdsbackens facebooksida med bilder och berättelser om vårt äventyr under Skottlandsturnén, så att även ni kan följa med på vår spännande resa.

Paula och Dan på Gårdsbacken utanför Örnsköldsvik gästbloggar på Grannliv regelbundet. Vill du läsa fler av deras gästblogginlägg sedan tidigare, klicka här, eller besök Paula och Dans egen blogg Gårdsbacken!