Hundlängtan? 3 tips för dig som väntar valp

En egen valp. En lojal vän. En ny familjemedlem. Många är vi som drömmer – eller kanske redan står i kö hos uppfödaren för att få hem en hund inför våren. 

En hund kommer finnas med under många år framöver och vara med på både roliga upptåg, utflykter, mys och gos. Att skaffa valp är förenat med stor glädje, men också ansvar. Med planering och förberedelse blir allt lite, lite enklare.

1. Välj rätt valp

Det är lätt att gå efter utseende när vi ska välja vår nya vän. Stor, liten, långhårig, korthårig, prickig eller lurvig? Men det viktigaste när du väljer hund är egentligen hur du lever och vad du ska använda den till. Har du tänkt att ha den som ren sällskapshund är det tillexempel bra att välja bort raser som har jakt i sig. Ett tips är att besöka en hundmässa och prata med uppfödare om vilka egenskaper rasen har. Uppfödarna brukar vara bra på att hjälpa rätt ägare hitta rätt hund – inte bara vad gäller rasen, utan även genom att se vilken individ i kullen som passar när det är dags för köp.

2. En bra backup

Den första tiden behöver hunden extra mycket närhet, kärlek och tid med dig och din familj för att känna att den är en del av er flock. Även när den har blivit vuxen får den aldrig lämnas ensam mer än cirka sex timmar under ett dygn totalt, men varje individ är unik och eftersom hundar är flockdjur tycker de flesta inte om att vara ensamma så länge. Se till att du har planerat var hunden ska vara på dagarna om du inte kan ha den med dig, och att du har någon som kan ta hand om den när du reser bort eller blir sjuk. 

3. Full koll på det praktiska

En bra uppfödare hjälper dig också med tips om vad hunden ska äta och hur du sköter den. Dessutom ska du se till att du får:

Köpeavtal utfärdat av Svenska Kennelklubben.
Registreringsbevis med stamtavla.
ID-märkning tatuerad i örat eller som chip.
Veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än sju dagar.
Avmaskning minst två gånger de  första åtta veckorna.

Se också till att ha det här hemma:

Mat och vattenskål i passande storlek.
Hundbädd där hunden alltid får vara ifred och kan känna lugn.
Halsband och koppel Justerbart, när hunden växer.
Bajspåsar Bra att alltid ha i fickan.
Godis Gott och lockande, men inte för mycket.
Leksak Något som är tillåtet att tugga på vid kli i tänderna.
Klotång Kan vara bra att vänja valpen vid tidigt.
Borste och hundschampo För pälsvård och oväntade bad i leriga pölar.

Lycka till med din valp!

Valpfoder Granngården.Svenskproducerat hundfoder till valpen eller den diande tiken. Innehåller omega-3, omega-6 och FOS och är fritt från konstgjorda smak-, färgämnen och konserveringsmedel.