Veterinären: Så undviker du förgiftning av ditt husdjur i jul

Julen är fantastisk, dock ser vi veterinärer många förgiftningar och sjuka husdjur runt denna högtid. Här kommer därför en sammanfattning av vad du som hund- och kattägare ska tänka på.

Julmat
Maten innehåller ofta mer fett än din hunds vanliga kost. Med många människor i huset är det svårt att veta exakt vad hunden får i sig, var därför tydlig från början med vad hunden får och inte får äta. Hundar som äter en större mängd fett än de brukar riskerar att utveckla bukspottskörtelinflammation. Detta innebär kräkningar, diarré och är mycket smärtsamt. Det är också en sjukdom som många gånger leder till att hunden behöver bli inskriven hos veterinären på dropp och smärtstillande.

Julpynt
Pyntet är fint, det är också en rolig sysselsättning enligt hundar men framför allt katter. Katter som svalt snören är något man som veterinär dessvärre stöter på relativt ofta i en akutmottagning runt jul. Om katten sväljer snöret finns en stor risk att det fastnar i tarmen och ofta slutar det med operation. Håll därför koll på julpyntet och erbjud gärna både hunden och katten andra leksaker.

Liljor
Liljor är mycket giftiga både för hund och katt. Så lite som en del av en blomma eller ett par blad kan ha dödlig utgång för en katt. Jag rekommenderar därför att man helt enkelt låter bli att ha liljor i ett hem där det finns katt, speciellt om man har en katt som ibland tuggar på växter.

Choklad
Choklad är giftigt för hundar och katter, dock är det oftast hundar som utsätts då de är mer benägna att äta mat de inte ska. Symtomen beror på hur hög kakaohalt det är i chokladen, hur stor mängd djuret har ätit och hur mycket hunden/katten väger. Symtomen kan vara livshotande om det är en stor mängd choklad, eller ett litet djur det rör sig om.

Russin och vindruvor
Russin och vindruvor är giftiga för hund, men ännu vet man inte exakt vilka mängder som är farliga. Därför är rekommendationen att de inte ska äta några russin eller vindruvor överhuvudtaget. Om hunden fått i sig något av det, kontakta veterinären. Om det är en dos som misstänks kunna vara farligt är det säkraste alltid att ge hunden kräkmedel och eventuellt låta den bli inskriven på dropp och understödjande mediciner.

Lök
All form av lök är giftigt för hund och katt. Så lite som 5 gram per kilo kroppsvikt kan vara farligt. Håll därför all form av lök eller mat innehållande lök på avstånd från dina husdjur.

Ha en god och säker jul!

/ Tove Hultman, Veterinär Grannhjälpen

 

 

Tove Hultman är veterinär på Grannhjälpen.Tove Hultman är Granngårdens veterinär och erbjuder hjälp med till exempel foderfrågor och andra typer av veterinärfrågor som inte kräver klinisk undersökning. Tove arbetar på Köpenhamns universitetsdjursjukhus, mest med akutmedicin, men också med kirurgi och internmedicin för djur. Håll utkik efter nästa gång Tove svarar på frågor i Granngårdens sociala medier – där du får chans att ställa din fråga till henne direkt!