Vallhundar med en herde i världsklass

På landet söder om Gränna bor Karin Söderberg tillsammans med sina två barn och åtta hundar. Rasen är border collie, de som lever för att valla får och kreatur. En bättre tränare än Karin kan de knappast få. Hon som åker land och rike runt för att undervisa och tävla i vallning.

Granngarden_Hund_Vallning1 vallhund border collie Grannliv

Visste du att en av världens bästa herdar bor i de småländska skogarna och är en kvinna? Karin Söderberg är namnet på en minst sagt upptagen person med vida världen som sin arbetsplats. I morgon bär det av till Tyskland. Om en månad förmodligen till USA och däremellan blir det en tripp till Stockholm.  I fokus för alla dessa resor finns border collier, en hundras som uppskattar helt andra uppgifter än att ligga bredvid husse eller matte och sällskapa.

En border collie vill jobba med att valla och det är här Karin kommer in i bilden. Det är hon som efter 30 års tränande är en av de allra bästa att lära upp hundrasen.

Intresset för hundar har naturligtvis funnits med redan sedan barnsben för Karin, som har åtta hundar hemma och ytterligare ett antal utlånade till vänner och bekanta.

Granngarden_Hund_Vallning2 vallhund border collie Grannliv
En border collies liv går ut på att valla. Får de inte det, kan det lätt bli problem. Som om det kommer en bil, då kan hunden kasta sig framför för att stoppa. Om de inte får jobba finns det också stor risk för att hunden blir stressad och nervös.

Det är inte helt omöjligt att tänka sig hur du redan som litet barn tjatade om egen hund. Rätt eller fel?
– Jag kan inte minnas när jag började fråga efter en hund. Vi hade en i familjen, men den var inte min egen, så det dög inte. Jag har alltid älskat hundar och djur. När jag skulle välja utbildning var det självklart för mig att gå på lantbruksskola så att jag i varje fall kunde mjölka kor och ta hand om grisar.

Så flyttade du från Stockholm till en gård på landet!
– Ja, så fort jag bara kunde och då började jag bokstavligen att samla på djur! Jag köpte höns, ankor, grisar, katter, getter och just det, barnen fick en häst fast de inte ens hade frågat efter det. Sedan var det får, så där en trettio, fyrtio tackor. Vi hade mark till gården och behövde betesdjur.

Granngarden_Hund_Vallning4 vallhund border collie Grannliv

Var det så du kom in på detta med vallning?
– Ja, jag tävlade på elitnivå i lydnad, spår, sök och rapport med mina två hundar, som var bearded collier. När vi sedan fick fåren tänkte jag att om jag kunde göra en massa lydnad med dessa hundar, så skulle de säkert kunna valla fåren också. Det gick inte alls. När jag ett par år senare skaffade Vilda, min första border collie, så ändrades allt. Hon var ingen sällskapshund utan en ras avlad för att valla får. Det blev öppningen till mitt stora intresse och numera levebröd. Jag håller kurser över hela världen, tävlar i landslaget och avlar också fram någon kull om året.

Berätta vad som är så unikt med border collier?
– En border collie vill jobba med att valla, annars kan det bli problem. Det är häftigt att se hur de redan som små valpar tänder till när de ser får. Att valla är verkligen det största och bästa i deras liv.

Granngarden_Hund_Vallning3 vallhund border collie Grannliv

Om de inte får valla, vad kan det då blir för problem?
– Det kan uppstå helt hopplösa situationer. Som om det kommer en bil eller en cyklist. Då kan en border collie kasta sig framför för att stoppa. Om rasen inte får jobba så finns det stor risk för att de blir stressade och nervösa, som kan leda till att de börjar bita eller blir deprimerade.

Är det så enkelt att alla border collier har detta med att valla i sina gener?
– Nej, det är inte så att bara för du blir ägare till en border collie så har du en vallningshund. För att få registrera border collievalpar och få stamtavla måste båda föräldrarna ha godkänt vallhundsprov. Border collier kan dessutom arbeta olika så det kan vara bra att titta på deras föräldrar. Hundens sätt att arbeta påverkas också av hur mycket träning den fått och hur mycket den kunnat jobba.

Detta med att hunden tänder till, i vilken ålder brukar det vara?
– Det kan hända redan när den är tre månader, fast hunden kan inte valla då, den hinner inte ikapp fåren. När den är runt tio månader kan man börja träna border collien, när den är 1 ½ år kan den sköta sitt jobb till en del, sedan blir den bättre och bättre ju mer jobb det blir. Min äldsta hund är elva år och fortfarande  fantastisk. Det är sällan viljan som tar slut, utan deras kroppar.

Hur ser en border collier arbetsdag ut i hagen?
– Den tar in djur och hittar djur som är på rymmen. Den samlar ihop djur när det behövs och om du behöver gå in till ett får, kanske för att undersöka om det är sjukt, då kan hunden hålla resten av fåren på avstånd.

Kan du verkligen lita på att hunden sköter sitt jobb när du står i hagen med ett gäng stirrande baggar omkring dig?
– Baggar kan vara otäcka, men ja, jag kan lita på mina hundar. Det intressanta är att fåren inte är rädda för hundarna, de ser dem snarare som självklara ledare och undrar vad som ska hända idag. Det blir nästan aldrig bråk.

Granngarden_Hund_Vallning5 vallhund border collie Grannliv Karin Söderberg

Hur kommunicerar du med hundarna så att han eller hon vet vad det är för jobb som ska göras?
– Jag pratar eller använder vissel-pipa och har standardkommandon för höger, vänster, stanna och framåt. En border collie flyttar fåren genom att med sin blick säga: flytta er! Eller, om det är större flockar, genom att springa och pendla bakom. Om något djur ifrågasätter hunden kan det ibland behövas att hunden sätter sig i respekt genom att nypa fåret i näsan.

Detta med att du vunnit EM och tillhör världseliten är riktigt stort. Berätta hur går det till när du tävlar i vallning!
– En tävling kan bestå av att vi hämtar får på ett lugnt och trevligt sätt och de ska kunna drivas iväg med hjälp av hunden utan att man ska behöva gå före. Hunden testas också om den kan ta in djur i en fålla och att de kan dela av djur. Tävlingarna är tänkta att visa olika arbetsmoment som tillhör ett vardagsarbete.

– När jag tävlar i stora mästerskap är det grundomgång och final där vi bland annat får hämta två olika flockar och också jobba på en lite större flock.

Du som verkligen kan detta med hundar, vad är det största ansvaret med att bli hundägare, oavsett ras?
– Att hunden börjar bestämma, det mår den inte bra av. Om du inte kan, vill eller har tid att träna din valp, så köp en färdigtränad hund.

Karin Söderberg

Ålder: 50 år
Yrke: Herde, uppfödare, hundinstruktör
Bor: På landet söder om Gränna
Familj: Två barn, 19 år & 17 år
Hundar: Åtta border collier som bor hemma och ytterligare
”det vågar jag knappt säga …” som är utlånade.

Störst i karriären: Vann EM 2007 i Vallning
Mest uppmärksammat: Valla kungens får

 

Fakta om Border collie

Border collie är en utpräglad vallhund framavlad under flera hundra år på de brittiska öarna och kom troligen till Sverige på 1920-talet. Nuförtiden finns rasen över hela världen för att hämta, samla och förflytta får, nötkreatur och andra djur. Border collien har inte ett typiskt utseende. Den kan vara lång- eller korthårig och vara mest svart eller mest vit i pälsen, till och med trefärgad. Rasen kan ha hängiga eller mer uppåtstående öron och väger mellan 13 till 30 kg.