Anders Bagge älskar djur och sin gräsmatta

Ibland har karriären tagit oväntade vändningar, från musikstudion till tv-studion. Men Anders Bagge älskar djur och allra lyckligast är han när han får vara hemma tillsammans med sina djur eller när han sitter på sin åkgräsklippare. ”Jag är en riktig hemmagubbe.”

Himlen är blå, luften klar och solen reflekteras i gruset på de ringlande vägarna ut till Anders Bagges näste på Färingsö utanför Stockholm. Nog sticker det ut en smula bland de röda skärgårdsstugorna i det pittoreska landskapet, hans vitputsade jättevilla. Sina barndoms somrar spenderade han här på Svartsjölandet och många år senare kom han tillbaka till den plats, där han som liten pallade körsbär och kände att han aldrig ville åka in till stan igen.

Trots ett ganska kringflackande liv som musikproducent och låtskrivare till artister världen över är det alltid här han landar och samlar energi.

– Jag trivs så otroligt bra här, det är min oas. Finns det bara mat hemma kan jag stanna i huset en vecka. Jag är en riktig hemmagubbe.

Startade fond för djur som far illa

Utanför huset sträcker sig den 10 000 kvadratmeter stora gräsmattan ut sig hela vägen ner till vattnet. Anders Bagge älskar djur och hans nya kärlek Iris, en 13 veckor gammal original olde english bulldogge, (jo det heter så) hoppar omkring på slänten och tar glädjesprång sådär som bara valpar gör, för att sedan sätta de sylvassa valp-tänderna i en av Anders skor och stolt bära bort den. Iris kom för fyra veckor sedan men har redan hunnit göra sig hemmastadd. Hon har till och med fått sin egen ”crib” som Anders har byggt och lyst upp med hennes namn i blinkande lampor, precis som en filmstjärna. Det var kärlek vid första ögonkastet när Anders besökte henne på kenneln för första gången då hon var ett par veckor gammal.

– Iris var den som kom fram av alla valpar, det var hon som valde mig!

Det har bara gått några månader sedan Anders trotjänare, den högt älskade bulldogen Esther, gick bort efter en tids sjukdom.

– Esther var en av de snällaste hundarna jag har träffat, så smart, snäll och klok men hon fick också gå igenom en hel del problem.

Efter en olycka för ett antal år sedan fick hon en mängd  följdsjukdomar och hon opererades totalt tio gånger.

– De flesta hade nog tagit bort henne, men jag skulle aldrig kunna ta bort min kompis. Alla som har djur vet hur enormt mycket de betyder för en.

Till slut fanns det inte mer att göra och Esther somnade in. Anders bestämde sig strax efteråt för att starta en fond för att hedra Esthers minne, och meningen med Estherfonden är att samla in pengar och hjälpa djur som far illa eller uppmärksamma människor som gör något behjärtansvärt för djur.

Målet är att på sikt kunna bygga ett pensionat på gården för att ta emot hundar som har haft det tufft och måste återanpassas och omplaceras.

– Jag ömmar särskilt för äldre hundar som är svåra att placera om. Man måste få folk att förstå att man kan skänka den hunden ett par fina år till.

Anders Bagge älskar djur – tog med en vildkanin hem

Djurintresset har alltid följt Anders sedan uppväxten i Sollentuna. Som liten längtade han så pass mycket efter ett eget djur att han en dag tog saken i egna händer och fångade en vildkanin ute i skogen som fick följa med honom hem. Kaninen fick namnet Harpo och blev med tiden rätt så tam.

– Harpo brukade sitta på pappas mage när han spelade trumpet, han var en fantastisk karaktär.

Efter Harpo följde en rad andra djur, när han var 25 år köpte han sin första hund tillsammans med dåvarande frun Laila och sedan dess har han alltid haft djur. Han kan inte tänka sig ett liv utan. I hans hem finns förutom Iris ett gäng katter som har kommit till honom på olika sätt.

– Jag tror att jag har haft totalt 17 katter genom åren. Det är grannkatter som har flyttat in, en dag hittade vi fem kattungar i diket.

Självklart tog djurvännen Anders hand om dem alla, han som plockar undan grodor och sniglar från tomten innan han ska klippa gräset. Och klipper gör han ofta, helst tre gånger i veckan. Men högt varje gång för att gräset ska må bra.

– Många kan ju tycka att man är helt knäpp som klipper så ofta men har man en stor tomt tycker jag att den ska vara fin. Jag älskar verkligen gräs! Jag älskar att se det växa och gro och att känna doften av nyklippt gräsmatta…

Anders Bagge står vid sin åkgräsklippare
Anders Bagge älskar sina gräsklippare och han har hela garaget fullt. Åkgräsklipparen från Stiga är en favorit.

Han säger att han har en fetisch för gräsklippare. I garaget finns en hel arsenal, vanliga gräsklippare, åkgräsklippare, robotgräsklippare …

– Sedan vill jag köpa en gammal hederlig handjagare, bara för att det ska vara lite jobbigt.

Klipper grannens gräsmatta i smyg

Han är lite sur på att robotgräsklipparna är så bra, ”riktiga tigrar”, och de har blivit inställda på att klippa hälften av gräsmattan.

– Det finns en del av mig som tänker att jag borde ha robotgräsklippare till hela tomten, men det förtar ju lite av glädjen över att jag får sitta och köra runt på mina åkgräsklippare, skrattar Anders. Jag kan ju inte bara åka omkring.

Det gick till och med rykten om att han var villig att betala för att få klippa grannens nästan lika stora gräsmatta, grannen som gillar den vildvuxna stilen.

– Ibland klipper jag hans gräsmatta i smyg. När jag ser att han är ute och åker med båten passar jag på att ta en fin åtta på hans åker. Det känns lite busigt.

Men ni är kompisar ändå?

– Ja herregud här ute är alla kompisar! Det är jättefin stämning.

Då och då under intervjun avbryter Anders för att vinka till någon förbipasserande granne, alltid med ett glatt: ”Hej, hej vännen!”

Ville laga lika god mat som mamma

Ett bit ner mot vattnet på den perfekt klippta gräsmattan, ligger en till av Anders stora passioner, trädgårdslandet. Här odlar han allt ifrån potatis till bär.

– Tyvärr blev jag sen med potatisen i år. Men nästa år ska  jag bygga ut landet, jag älskar potatis, det är världens bästa råvara. Och tomater. Det är det absolut godaste jag vet. Varje år tänker jag att jag borde bygga ett växthus och odla egna tomater.

Odlingsintresset går hand i hand med matlagningsintresset. Han lagar mycket mat och det blir en hel del husmanskost och långkok, gärna med högrev.

Vurmen för kokkonsten föddes tidigt i livet.

– Min mamma lagade så fantastiskt god mat. När jag sen flyttade hemifrån ville jag ju fortsätta att äta lika gott, så det var bara att lära sig.

Hur han ska hinna med matlagningen och alla andra projekt som han är engagerad i framöver är svårt att förstå. Det bubblar hela tiden upp nya idéer, hans hjärna är som en torktumlare säger han, särskilt på nätterna drar den igång och det blir si och så med sömnen.

– Särskilt nu när man har en valp!

Anders Bagge och hunden Iris.
Det visste du inte…
Iris är av rasen original olde english bulldogge, en ras som framavlades på 70-talet och är en blandning av engelsk bulldog, amerikansk bulldog, pittbullterrier och bullmastiff. Målet var att ta fram en hund med ett utseende och hälsa som den ursprungliga bulldogen men med ett lugnare temperament. Hundarna brukar ha vaktinstinkten kvar men är vänliga och familjära.

”Man ska veta att man lever när man skaffar en valp”

Det kommer att bli en del resor till USA och England i rollen som musikproducent och låtskrivare. Talangskolan Dreamhill som Anders grundat går in på sitt fjärde år i Örnsköldsvik och öppnar även en filial på Fryshuset i Stockholm.

– Dreamhill är min lilla baby, det här med att lära ut precis som min pappa gjorde, det är fantastiskt att få kunna ge det till ungdomarna.

Förutom att skolorna tar mycket tid kommer han att synas en hel del i rutan. Bland annat i Mitt liv som valp i kanal 7. Där får vi bland annat följa Anders och Iris hemma och på utflykter till Granngården. Med är hundcoachen Fredrik Steen och det handlar om att visa glädjen i att skaffa hund men också hur mycket jobb det är med en liten valp.

– Man ska veta att man lever när man skaffar en valp, det måste man vara beredd på, men samtidigt får man ju så otroligt mycket tillbaka.

Däremot är det för tillfället slut med det som gjorde att Anders Bagge blev känd inför hela svenska folket. Efter åtta år som jurymedlem i långköraren Idol på TV4 var det dags att kliva av.

– Det var en era som jag tyckte om, men jag kände att det nu fick räcka, det kände vi allihop eftersom man blir ganska låst. Samtidigt så brinner jag ju för alla duktiga ungdomar och det har varit enormt kul att få sitta där och bara vara jag.

Sven Anders Bagge

Ålder: 48 år.
Gör: Musikproducent och låtskrivare.
Bor: Hus på Färingsö utanför Stockholm.
Familj: Iris, en tre månader gammal original olde english bulldogge, fyra katter, tre syskon och en mor.
Aktuell: I tv serien ”Mitt liv som valp” på kanal 7, Bagges Bagage på TV3, med talangskolan Dreamhill i Stockholm och Örnsköldsvik. Slutar som jurymedlem i TV4:s ”Idol” efter åtta år.
Gör på fritiden: Klipper gräs, odlar potatis och gosar med Iris.