6 tips för ett aktivare liv med hund

Finns det något härligare än att ta en lång kvällspromenad med sin hund? Välkommen motion för både dig och hunden och ett perfekt tillfälle att hitta både mentala och fysiska utmaningar längs vägen. Vi ger dig flera tips för ett aktivare liv med hund. 

Alla hundar, stora som små, älskar att vara ute i naturen. Där kan de springa, leka, jaga och få använda sitt välutvecklade luktsinne. Men för att din hund ska utvecklas både mentalt och fysiskt behöver den utmaningar. Här listar vi sex saker som du som hundägare kan göra för att stärka din hund och ert samarbete.

Tillsammans för ett aktivare liv med hund

Att gå ut med din hund ger välbehövlig motion både för dig och din hund. Oavsett när på dygnet och i vilken miljö du är ute och går med din hund är det viktigt att du är närvarande och engagerad. Lämna mobilen hemma och jobba med kommunikationen med din hund.

Mental och fysisk träning

Att träna din hund behöver inte innebära att ni sätter er i bilen och åker till en speciell plats för träning. Börja med den vanliga rundan i kvarteret. Det finns mängder med uppdrag som du kan ge din hund för att stärka både fysik, motorik och hundens mentala kapacitet. Här hittar du sele och koppel lämpade för ett aktivare hundliv.

Hitta till exempel en stor sten som hunden får hoppa upp och ner ifrån. Gå slalom mellan pinnarna på ett staketet eller hoppa över en gren som fallit ner på marken. Det kan vara utmanande först men efter ett par gånger ska du se att din hund fattar galoppen och du lär dig att kommunicera så att din hund förstår.

Låt hunden styra promenaden

Ett bra sätt att utveckla hundens initiativförmåga är att låta den bestämma vart ni ska gå. Stå stilla och vänta på att din hund ska ta initiativet. Då kommer den ganska snart ge sig iväg på sin egen lilla upptäcksfärd. Tänk på att hunden alltid vill nosa och känna av sitt revir, vilka andra hundar och vilda djur som rört sig i kvarteret eller på promenaden på sistone.

Traska i vatten och vandra i kuperad terräng

Om du vill ta motionen med din hund bortom kvällspromenaden på gatorna i kvarteret är det bara att ge sig ut i Sveriges fantastiska natur. Tar du en promenad i skogen kan du passa på att ta några kliv ut vid sidan av gångvägen. Genom att låta hunden gå i kuperad och ojämn terräng stärks muskulaturen på ett helt annat sätt.

Finns det vatten i närheten kan du även låta din hund traska i vattenbrynet, det är också otroligt bra för hundens muskler. Dessutom älskar de allra flesta hundar att leka i vattnet. Ha med en boll eller en pinne som du kastar ut i vattnet så att hunden får lite välbehövlig lek på köpet.

Belöning är jätteviktigt

När du börjar ge din hund uppdrag som den normalt sett inte utför är det jätteviktigt att du belönar den vid utfört uppdrag. Ha alltid med belöningsgodis till hunden så att den tycker att det är roligt och känner sig uppskattad.

Ett tips är att ta med middagen ut på promenaden. I takt med att hunden klarar sina uppdrag på vägen får den en del av sin middag. Det blir ett lustfyllt och enkelt sätt för hunden att få i sig sin middag.

Här kan du läsa om hur du får hunden i toppform.