Tvätta och diska hållbart

Du vet väl att det går att tvätta och diska hållbart utan att belasta miljön? Genom att tänka smart och välja rätt produkter kan ditt klimatavtryck bli minimalt.

Det går att vara smart när man diskar och tvättar – speciellt på sommaren. Under fina sommardagar kan du med fördel placera dig utomhus med en zinkbalja och njuta av naturen samtidigt som du diskar eller tvättar. Det ger både en härlig känsla och så undviker du att stå och diska för hand under rinnande vatten. Använder du regnvattnet från regntunnan sparar du givetvis ännu mer vatten.

Tvätta och diska hållbart – var snäll mot händerna

På sommartorpet kanske ni inte har en diskmaskin. Det innebär att du sköter disken för hand, ibland flera gånger om dagen. Tänk då på att välja diskmedel och produkter som är skonsamma mot dina händer och har återfuktande egenskaper.

Att dosera rätt mängd tvättmedel är också jätteviktigt både för plånboken och miljön. Tvätten blir snarare sämre av överdosering – då finns nämligen risken att medlet inte sköljs ur kläderna ordentligt och att för mycket tvättmedelsrester hamnar i avloppsvattnet.

Bioplast helt utan olja

Det finns svensktillverkade produkter av hög kvalitet och liten miljöpåverkan. De kommer också i förpackningar av bioplast. Det innebär att de är producerade av förnyelsebara råvaror och inte innehåller olja. De är både fossilfria och har 0 % koldioxidutsläpp. Ett självklart val om du vill värna miljön och diska hållbart.

När du väljer disk- och tvättmedel är det alltid bra att välja ett märke som är miljömärkt och astma och allergigodkänd. Du kan också säkerställa att produkterna inte testats på djur.

Här kan du läsa om fler tips för att diska och tvätta med miljön i åtanke.