Så beskär du dina pelargoner på bästa sätt

Nu är det hög tid att plocka fram dina övervintrade pelargoner och ge dem den kärlek de förtjänar. Beskär dem ordentligt så de får en fin form och skjuter ut nya skott under våren. Här får du tips på hur du beskär och tar sticklingar på pelargoner på bästa sätt.

Finns det något hemtrevligare än ett fönster eller balkong fylld med färgsprakande pelargoner? Pelargonen är lättskött och ger en härlig utdelning på det arbete du lägger ner på dina plantor och sticklingar. De flesta brukar beskära sina pelargoner i samband med att de tas fram på våren. Har de stått mörkt under vintern kan de se ganska trista och taniga ut.

Hur mycket ska jag beskära?

För att pelargonen ska skjuta nya friska skott kan den därför behöva beskäras ganska hårt, åtminstone hälften eller 2/3 kan klippas bort. Se bara till så att det finns en liten nod kvar där nya skott kan bildas. En bra riktlinje är att lämna två till tre ”ögon”, det vill säga de runda ringarna på stjälken. Om du vill att den högsta toppen av växten ska vara i mitten kan du spara den mittersta kvisten lite längre

Beskär pelargoner – använd rätt verktyg

Se till att använda en vass sekatör eller kniv när du beskär dina pelargoner. Och kom ihåg att rengöra verktygen noggrant – så att inte sjukdomar sprids mellan växterna!

Plantera dina pelargoner

I samband med beskärningen, eller ett par veckor efter kan det vara bra att byta jord på dina pelargoner. Använd en pelargonjord eller en bra porös blomjord. När pelargonerna har börjat växa ordentligt är det dags att tillföra näring i vattnet.

Så planterar du sticklingar

En stor fördel med att beskära pelargoner är alla små sticklingar du får över. Det finns olika sätt att ta hand om sina sticklingar på. Endera stoppar du dem i ett glas vatten till dess att de fått rötter. Därefter planterar du dem i krukor.

Alternativet är att plantera dem direkt i krukor. Börja med att plocka bort bladen längst ner på sticklingarna innan du planterar dem i såjord. En kvist kan vara ungefär 5-10 cm hög. Plantera sticklingen i en liten kruka på 5-7 cm med det nedersta bladverket strax över jord. Håll jorden fuktig, men övervattna inte.

Efter cirka två veckor när det har kommit nya skott är det dags att plantera om dem till en vanlig kruka, med sticklingen i samma höjd som tidigare. Placera växten ljust, men undvik för starkt solljus. Njut därefter av alla nya pelargoner när våren äntligen kommer!

Tänk på! Engelska pelargoner och doftpelargoner bildar under vinterhalvåret blomskott och ska därför inte beskäras under våren. Dessa pelargoner bör du istället beskära på hösten.