Recept på saft, sylt och inläggningar till skördefesten

Sensommaren är den bästa tiden på året för att njuta av din egen skörd och ta vara på det som naturen bjuder på. Imponera på dina gäster på skördefesten genom att laga säsongens godaste recept. Här kommer våra bästa tips på vad du kan göra med sommarens skafferi.

Syrade grönsaker

  • 1 kg vitkål, morötter, spetskål eller andra goda rotfrukter
  • 1,5–2% jodfritt salt
  • Lätt saltat vatten (om du vill syra t.ex. blomkål, broccoli eller bönor)

Finfördela/riv/hyvla grönsakerna och massera in salt under 5-10 minuter. Packa därefter grönsakerna i glasburkar och fyll på med vätska. Viktigt att innehållet täcks helt, ett tips är att lägga på ett vitkålsblad eller annan tyngd för att hålla grönsakerna under vätskan. Förvara burkarna i rumstemperatur ca 2 veckor, och lufta snabbt en gång dagligen. Därefter förvaras burkarna svalt.

Rödbetsmarmelad

  • 2 rödlökar
  • 2 rödbetor
  • 1 msk smör
  • 2 msk honung
  • 1 dl balsamicovinäger
  • 4 dl rött vin
  • 1 kanelstång
  • Salt

Finhacka rödbetor och strimla rödlök. Fräs dem tillsammans i smör och tillsätt honung. När du hällt i honung tillsätter du vinäger. Koka ihop och blanda därefter i rödvin och kanelstång. Koka i 10 minuter tills konsistensen blir krämig. Smaksätt med salt, honung och lite vinäger – gott till både vegetariskt och kött.

Tomatmarmelad

  • 1 kg tärnade tomater
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 1 dl vatten
  • 5 dl socker
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 tsk citronsyra

Välj om du vill ha gröna, röda eller gula tomater som du kokar med citronskal och saft i 20 minuter. Om konsistensen är tjock kan du utesluta vatten. Tillsätt socker och koka ytterligare 20 minuter. Addera citronsyra upplöst i lite vatten. Häll i burkar och avnjut till ostbrickan!

Torkade äpplen

  • 3 äpplen

Skala och skiva äpplen i tunna skivor. Sätt ugnen på ca 80 °C och sprid ut skivorna på en bakpappersklädd plåt. Torka i ugn ca 3-5 timmar, för att släppa ut fukt öppna ugnsluckan då och då. Gott att ha i din hemmagjorda müsli eller toppa desserten med. För fler goda saker du kan göra av dina äpplen, se här.

Klassisk saft

  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 2 liter valfria bär (t.ex. hallon, björnbär eller vinbär)

Koka upp vatten, lägg i bär och koka tillsammans under 10 minuter. Använd därefter en silställning för att rinna av saftblandningen, ca 30 minuter. Koka upp vätskan igen och rör ner socker. Skumma av och häll saften i rena flaskor.

 

 

I Granngårdens sortiment hittar du smidiga glasburkar och bra flaskor i olika storlekar. Även saftmaja, korgar och trädlådor som hjälper dig bevara alla härligheter naturen bjuder på.

saftasyltagranngarden