Grilltips – förberedelserna, verktygen och smakerna

När temperaturen klättrar på våren åker grillarna äntligen fram i vårt avlånga land. Abstinensens tid är över. Vi hjälper dig med flera bra grilltips som ger rätt förberedelser, verktyg och smaker när du ska grilla.

Många är vi som gått och väntat på att temperaturen i alla fall ska närma sig 10-graderssträcket så att vi äntligen kan plocka fram våra älskade grillar på balkongen eller terrassen. Får att få det där perfekta resultatet vid grillen är det några saker du kan tänka på.

Förberedelserna viktiga när du ska grilla

Skapa dig alltid rätt förutsättningar när du ska ställa dig vid grillen. Om du har en kolgrill hemma är det viktigt att du tömmer askbehållaren under grillen inför varje ny grillning, då förbättrar du lufttillförseln. Ett annat grilltips är också att tända grillen en halvtimme innan du börjar grilla så att grillkolen eller briketterna får ett litet lager med grå aska. Då är det dags att börja grilla. På Granngården har vi endast svanenmärkt grillkol och grillbriketter.

När du tänder grillen ska du med fördel använda dig av en elektrisk tändare. Försök att unvika tändvätska, både för miljöns och smakens skull. Det finns inget värre än bismak från tändvätska.

Tänk också på att ta ut köttet, fisken eller grönsakerna i god tid innan du börjar grilla så att det du ska grilla hinner få rumstemperatur. Annars är det, framförallt när du grillar kött, stor risk att du förlorar onödig vätska.

Lägg grillspett i blöt innan användning så brinner de inte lika lätt. 30 minuters blötläggning brukar räcka. Lägg sedan på gallret minst tio minuter innan du börjar grilla och pensla det med olja så att inte du slipper se dina råvaror bränna fast på gallret.

Välj grill efter behov

Har du inte hunnit investera i en grill finns det olika sorter och storlekar du kan välja mellan beroende på hur dina förutsättningar och behov ser ut. Du kan välja mellan gasolgrill, kolgrill, rökgrill eller en elgrill.

Har du mer tid kanske en kolgrill passar bra. Gasolgrillen lämpar sig ofta väldigt bra till dig som vill att grillningen ska gå lite fortare och vara enkelt.

Här går vi igenom fördelarna med de olika grilltyperna.

Grillade grönsaker med rosmarin.Hantera råvaran på rätt sätt

Det finns en rad grilltips på hur du kan bevara saftighet och smak på bästa sätt när du grillar. När du grillar kött till exempel är det viktigt att du inte vänder på köttbiten för många gånger. Vissa hävdar att du bara ska vända på köttbiten en gång för att bevara maximal saftighet.

När du grillat färdigt är det viktigt att låta din köttbit vila i några minuter innan du skär i det och serverar. Mycket av smaken sitter också i kryddningen. Här följer en genomgång av de vanligaste kryddningarna, från marinad till rub.

Med Granngårdens matiga grillguide får du all information och inspiration du behöver inför grillsäsongen. Från val av grill, till de bästa tillbehören och de smartaste tipsen. Lycka till!