Så får du en fin julgran hela julen

Vad vore julen utan doft av gran? Oavsett om du väljer en rödgran eller kungsgran kan det dock vara en utmaning att hålla den grön och fin hela vägen fram till tjugondagknut. Här kommer våra bästa tips för en fin julgran hela julen.

Den vanligaste julgranen är den traditionella rödgranen, tätt följd av den ståtliga kungsgranen. Det som skiljer granarna åt är framförallt doften och barren; rödgranen har vassa barr och en tydlig doft medan kungsgranen har mjuka barr och är nästintill doftfri. Rödgranen kan hålla upp emot en månad inomhus om den blir rätt skött. Kungsgranen däremot är något ömtåligare men barrar inte lika mycket.

Gör ett snitt över stammen

Precis som blommor behöver julgranen ett nytt snitt över stammen. På så sätt öppnar du stammens ledningsbanor och granen får lättare att ta upp vattnet. Men spetsa inte stammen, det är mellan bark och ved som vattnet sugs upp.

Låt julgranen mellanlanda

Ställ granen i ett garage eller i ett uterum ungefär ett dygn innan du tar in den. Om du flyttar den från minusgrader direkt till rumstemperatur blir den chockad av värmen. Behåll nätet på när du tar in granen och placera den i en stadig julgransfot.

Vattna rikligt för en fin julgran

Ge julgranen rikligt med vatten. Och speciellt i början – en ny gran är väldigt törstig. En riktlinje är att rödgranen dricker cirka två liter de två första dygnen. Kungsgranen å andra sidan kan behöva så mycket som fem liter på lika kort tid.

Julbock under julgran,
I Granngårdens butiker kan du köpa Rödgran och Kungsgran. Du som är kundklubbsmedlem får dessutom alltid kundklubbrabatt.

Välj en hållbart odlad julgran

Alla julgranar som  Granngården säljer är hållbart odlade med EU-märkningen Responsible Trees®. Detta innebär att granarna är uppvuxna under miljömässigt och socialt ansvar. Responsible Trees® arbetar aktivt för att minimera miljöpåverkan, både i produktions- och transportled – med transparens genom hela trädets resa.