Amaryllis – så tar du hand om julens vackraste blomma

Inför advent är det dags pynta ditt hem för extra julglans. Och äntligen är det också tid för att njuta av julens vackraste blomma – amaryllis. Här kommer några tips på hur du tar hand om amaryllisen i jul.

Placera din amaryllis ljust

Amaryllisens placering spelar stor roll. Ställ därför din amaryllis ljust för att undvika att den får långa och rangliga stänglar. Om så ändå skulle råka bli fallet kan du använda amaryllisen som snittblommor istället. Amaryllis är en väldigt hållbar blomma – den är inte bara tjusig i kruka, utan håller sig fin länge även i vas.

Tips! Vill du att din amaryllislök ska växa snabbare? Ställ den över ett varmt element. Vill du istället att den ska växa mer långsamt bör du ställa den svalt.

Amaryllis och pyssel.
Hos Granngården hittar svenskodlade julblommor som amaryllisar och julrosor. Blanda fritt 2 för 99 kr. Foto: Antonia Bellskog

Vattna amaryllisen sparsamt

För att din amaryllis ska hålla längre bör du vattna löken sparsamt. En god idé är att vattna på krukfatet eller i krukkanten. Tänk på att amaryllisen också behöver torka upp mellan varje vattning. Minskad vattning och sval placering gör att blommorna varar längre.

Stötta amaryllis-stjälken

Om amaryllisen blir så lång så att den lätt välter kan det vara bra med ett växtstöd. Även för att stjälken till de storblommiga sorterna ska hålla när klockorna slår. Stötta gärna upp med hjälp av till exempel blomsterpinnar.

Lär dig mer om julens vackraste blomma.