7 varma tips till brasmys

En öppen spis ger mycket brasmys och skön värme i hemmet. Med ved värmer du dessutom upp ditt hus både billigt och miljösmart. Här får du varma tips på vad du ska tänka på när du tänder din brasa.

1. Öppna först spjället och värm försiktigt upp skorstenen med hjälp av ett ljus.

2. Börja eldningen med liten tändved som läggs korsvis. På så sätt får du upp temperaturen sbabbt och slipper giftiga rökgaser och onödigt sotande.

3. Använd torr ved för att skapa brasmys. Det är viktigt att veden är riktigt torr och att den iallafall fått ligga inomhus i minst ett dygn.  Fuktig ved avger nämligen tjära som kan fastna i skorsten.

4. Tänd brasan med hjälp av enkla och säkra tändpåsar – och tänd uppifrån för mindre sot.

5. Lägg på större ved när lågorna börjat falna och njut av ditt brasmys! Det går åt ca 2 kg ved i timmen.

6. Var försiktig med elden. En god idé är att använda ett gnistgaller som skyddar mot gniststänk, samtidigt som det pryder brasan.

7. Kontrollera att brasan är släckt innan du går och lägger dig. Tänk även på att det kan finnas glöd kvar i ett dygn efter att elden brunnit ut.

Med brasa ökar även brandrisken. Läs våra säkerhetsåtgärder för att göra hemmet tryggare. Så gör du för att undvika brand i hemmet.