5 tips för att undvika brand i jul

När mörkret faller tidigare och tidigare kan tända ljus, brasa och dekorationer öka mysfaktorn hemma – men också brandrisken. Med några få säkerhetsåtgärder ser du till att undvika brand, göra julen säkrare och hemmet tryggare.

 

1. Lämna aldrig maten du lagar

En av de vanligaste orsakerna till brand är torrkok, det vill säga en kastrull eller stekpanna på spisen som blivit lämnad med plattan på. Köp gärna en spisvakt och sätt gärna en timer när du lagar Det kan kännas som att du har koll på tiden, men det är lätt att glömma när telefonen ringer eller du hittar något väldigt intressant på instagram … Rensa även fläkten regelbundet, för att minska att fettet i fläktkanalen antänds.

 

2. Var försiktig med levande ljus

Du har säkert hört det förut men det tål att säga igen: lämna aldrig ett rum där du tänt levande ljus. Försäkra dig också om att ljusen inte står i närheten av gardiner, dukar eller annat brandfarligt material. Kontrollera gärna en extra gång att alla ljus är släckta innan du går och lägger dig. Det gäller även brasan, om du har en sådan.

 

3. Brasmys på rätt sätt

En öppen spis ger mycket trivsel och kaminer ger skön värme. Om du eldar med ved, tänk på att den måste vara riktigt torr först. Fuktig ved avger nämligen tjära som kan fastna i skorsten och kamin. (Gäller även pellets och briketter.)

 

4. Håll koll på elen

Elfel är en annan vanlig orsak till brand, så se till att stänga av all julbelysning på natten och ladda inte mobilen i sovrummet när du sover.

 

5. Rätt utrustning för att undvika brand

Se till att varje rum har en brandvarnare på varje våningsplan (minst en nära köket) och gärna en i varje sovrum. Glöm inte kontrollera regelbundet att de fungerar, det är en billig livförsäkring eftersom du är mest försvarslös mot brand när du sover. Det bör också finnas en bra brandsläckare och en brandfilt lättillgängliga i hemmet, som alla i familjen vet var de finns. Bor du högt upp eller har flera våningar – glöm inte brandstege.

 

Ha en mysig (och säker) advent!

 

Glöm inte skydda även ditt husdjur mot brand. Så här gör du